oktatás

2020.03.24. 07:00

Élményalapú oktatást szeretnének

Alapítványi általános iskolát terveznek az önkormányzat közreműködésével Nyírbátorban.

Fotó: KM-repro

Nyírbátorban jelenleg három általános iskola működik. Egy Klebelsberg Központhoz tartozó, állami fenntartású és két egyházi iskola, ebből a katolikus iskola gimnázium is egyben. Most az önkormányzat közreműködésével egy alapítványi általános iskolát fognak indítani szeptembertől, amelyről Horváthné Karsai Hédit, Nyírbátor alpolgármesterét kérdeztük.

Bérlakás után iskola

– Nyírbátor ipari parkja rendkívül fejlett – mondta lapunknak Horváthné Karsai Hédi, –, ebből adódóan több ezer dolgozó ingázik nap mint nap a városba. Többségükben felmerült, hogy beköltöznének a városba, és feladnák a fárasztó bejárást, ezért indítottuk el az önkormányzati bérlakásprogramunkat, amely nagy sikernek örvend.

Természetesnek gondoltuk, hogy egy olyan iskolát szeretnénk, amely minden itt lakó és városunkba bejáró, itt dolgozó igénye.

Egy olyan lehetőséget szerettek volna a szülők, amely nem egyházi jellegű és nem állami fenntartású intézmény.

Ez alapján fogalmazódott meg a városvezetésben ennek az intézménynek a szükségszerűsége. Az iskolához az önkormányzat ingyen bocsát rendelkezésére egy épületet, amelyet a fenntartó természetesen felújít és átalakít.

Igényfelmérés

– Az elmúlt hetekben egy szülői kérdőívet adtunk ki, így próbáltuk meg még tisztábban látni a felmerülő szükségleteket – mondja Nyírbátor alpolgármestere. – A kérdőívet február végén tettük elérhetővé, március közepéig lehetett kitölteni, és akár az adatait is megadhatta az a szülő, aki a későbbiekben bármilyen információt vár a szeptemberben induló iskolával kapcsolatban.

A szülők elvárásai nagyon hasonlóak a mi elképzeléseinkhez.

Élményalapú oktatást szeretnénk bevezetni, amely preferálja az angol nyelv, az informatika, a programozás, a sport és a művészet képességterületeket.

A szülői igények is ugyanezek, a részletek kidolgozása a leendő intézményvezetés, a fenntartó és a pedagógusok feladata lesz a megváltozott Nemzeti alaptanterv és kerettanterv szerint.

A tanórai és az azon kívüli oktatásban a tervek között szerepel az úszásoktatás, a lovaglás, a kézműves-foglalkozás és a programozás beindítása is, valamint a majd itt tanító pedagógusok is kínálhatnak különböző szakköröket és foglalkozásokat ki-ki tudása, végzettsége szerint. Azt is figyelembe kell venni, milyen pedagógusok dolgoznak majd ebben az iskolában.

Huszonkét évig dolgoztam tanítónőként, és tudom, egy iskolában döntő a tanár személye, így meg kell találni azokat a pedagógusokat, akik a hátukon vihetik majd ezt az iskolát.

Először alsósok

Nyírbátor alpolgármestere kérdésünkre elmondta, mivel maga az épület is két lépcsőben alakulna át, így azt találta a fenntartó és az önkormányzat is célszerűnek, hogy először az alsó tagozatot fogadná az iskola 1–4. osztályig, majd a következő tanévtől a felső tagozatot is ki lehetne alakítani.

– Évfolyamonként egyelőre egy osztály indulna, de ha lesz létszámban igény, a törvény és a fenntartó is lehetővé teszi, nem zárkózunk el a párhuzamos osztályok indításától sem. Mivel nemcsak nyírbátoriak, de vidékiek, sőt nyíregyháziak is érdeklődtek az iskola iránt, már a csengetésrend kialakítását is szeretnénk a szülők és a gyerekek munkába járásához igazítani.

Nem szeretnénk ragaszkodni ahhoz, hogy a tanítás 8 órakor vagy előbb kezdődjön, de a korán munkába indulóknak is szeretnénk megoldani a tanulók felügyeletét. Az első tanítási órára negyed kilenckor csengetnének be.

Kétszer tartottunk szülői fórumot, ahol a városvezetés mellett a leendő intézményvezető is válaszolt a felmerülő kérdésekre.

A jelentkezési lapokat és a tanítói álláshirdetést is elérhetővé tettük a város honlapján és a Facebookon is, ezeknek a leadása a polgármesteri hivatal portáján is lehetséges – mondta Horváthné Karsai Hédi.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában