koronavírus

2020.03.26. 12:30

Igyekeznek mindent megoldani

Minden a megszokottak szerint történik szerda délelőtt egy nyíregyházi lakásban: a vérnyomásmérés Rácz András mindennapi rutinjának része.

Fotó: Dodó Ferenc

Egyedül él, így az idős úrnak Décsey Sándorné, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ házi segítségnyújtással foglalkozó részlegének szociális gondozója segít. Felhelyezi az eszközt, pumpál, vár, majd felírja az erre a célra vezetett füzetbe az aktuális értékeket.

A jelenet bármelyik délelőttön megtörténhetne, mégis van valami, ami arra utal, hogy ez a hétköznapi szituáció rendkívüli időszakban játszódik: a maszk és a gumikesztyű.

Sétál az udvaron

– Lassan harmadik hete nem jártam a kapun kívül, betartom az óvintézkedéseket, nem megyek sehová. Napközben olvasgatok, tévézek, és ha jó az idő, sétálgatok az udvaron – mesélte lapunknak Rácz András, és hozzátette: nincs is rá szükség, hogy elhagyja a házat, hiszen hetente négyszer hoznak neki ebédet, és a fia is sokat segít neki. Az egyedüllétet viseli a legnehezebben, néha a szomszédjával beszélget, szigorúan a kerítés két oldalán, megfelelő távolságból.

– A kialakult helyzet lelkileg és fizikailag is nagyon megterhelő a gondozónőknek – mondta el lapunknak Décsey Sándorné.

– A vírus elleni védekezés most számunkra is elsődleges: betartjuk az előírt higiénés szabályokat, maszkot és gumikesztyűt hordunk, s rendszeres a kézfertőtlenítés is. Meg kell védeni magunkat a fertőzéstől, mert csak így tudjuk a gondozott időseket és a családunkat is megóvni.

Igénylik a beszélgetést

Décsey Sándorné elmondta: a munkájában most különösen nagy szerepet kap a türelem, hiszen meg kell érteniük az idősek helyzetét. Sokszor elmondják nekik, miért fontosak az óvintézkedések, ismertetik a higiénés szabályokat, és hangsúlyozzák a rendszeres kézmosás fontosságát. Arra is megkérték őket, hogy ne fogadjanak távolabbi látogatókat, és legfeljebb a szűk családdal érintkezzenek, ha nagyon muszáj: most a barátokat, ismerősöket saját egészségük érdekében nem lenne szabad beengedniük.

Sokukat nagyon megviseli, hogy folyamatosan otthon kell lenniük, és vannak, akik a megszokottnál is jobban igénylik a személyes kontaktust, a beszélgetést.

Décsey Sándornénak hét gondozottja van, de a helyettesítések miatt most 8-9 idős embert is látogatnia kell. Elmondása szerint a gondozottak eleinte nehezen fogadták az óvintézkedéseket, de mostanra a legtöbben alkalmazkodtak a helyzethez.

Hosszabbak a sorok

– A fekvőbetegek ellátása mellett most a bevásárlás, a gyógyszerkiváltás és a csekkek befizetése is nagyobb terhet ró ránk, mint eddig, hiszen mindenütt megnőtt a várakozási idő, sokat kell sorban állni – tette hozzá.

– Az idősek nagyobb bevásárlólistákat adnak, így előfordul, hogy több boltba is el kell mennünk, hogy mindent be tudjunk szerezni. Most minden téren egy kicsit többet kell teljesítenünk.

Décsey Sándorné arról is mesélt, hogy gondozottjai megértik: a jelenlegi helyzetben nem biztos, hogy egy bevásárlásból mindenből annyit és olyan márkájút tud nekik hazavinni, mint amit eredetileg kértek, de igyekeznek mindenre megoldást találni, amiért az idősek nagyon hálásak.

Jólesően idézte fel, amikor egy hasonló helyzetben egy idős néni azzal a mondattal köszönte meg neki a bevásárlást, hogy „én sem csinálhattam volna jobban”.

NA


Segítség a családoknak

A nyíregyházi önkormányzat az arra jogosultak számára a különleges jogrend időszaka alatt is megszervezi a gyermek-

étkeztetést.

Az általános iskolásoknak lehetőségük van tízórait és uzsonnát is kérni. Az idei tanévre vonatkozó igények a veszélyhelyzet kihirdetését követően törlődtek, ezért aki továbbra is szeretné, hogy gyermekének biztosítsák az étkezést – változatlan térítési díjak mellett és a jogszabály szerint járó kedvezmények változatlan igénybevételével –, annak jeleznie kell a Közintézményeket Működtető Központ felé március 26-án 9.30-ig az alábbi e-mail-címen: [email protected] vagy telefonon: 42/512-835, 42/512-820.

Ezt követően minden héten csütörtökön 9.30-ig jelezhető lemondás vagy új igénylés. Az igénylésben szerepeltetni kell az alábbi adatokat: szülő/gondviselő neve; gyermek neve, iskolája neve, osztálya; az igényelt étkezési forma megnevezése (ebéd, tízórai, uzsonna), szülő/gondviselő telefonszáma.

A megrendelt étel átvételére – a pontos helyszínekről az önkormányzat később ad tájékoztatást – március 30-ától hétköznapokon 11–12 óra között lesz lehetőség. A térítési díjak kiszámlázása és befizetése a korábbi rendnek megfelelően történik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában