Kelet-retro

2020.03.29. 08:00

Kettévágta a bökönyi bejárónőt

Felidézzük, miről számolt be a Kelet-Magyarország 30 évvel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1990. március 29., csütörtök

Lenin el

A nyíregyházi tanács testülete legutóbbi ülésén döntött arról, hogy elszállíttatja a Lenin-térről a Lenin-szobrot, amint a Nyíregyházi Közterület-fenntartó Vállalat meg tudja oldani leemelését a talapzatról.

Március 28., szerda délelőtt fél 11. Többen sétálnak a Lenin téren, néhányan felnéznek a festékkel leöntött szoborra, talán nem is gondolják, hogy utoljára látják. Nemsokára megérkezik a daru és a teherautó. Egyre nagyobb tömeg gyülekezik a téren a nem mindennapi látnivaló miatt.

A tér neve egyelőre marad a régi. A választások lebonyolításáig türelmet kér a tanács, később az összegyűjtött javaslatok alapján döntenek majd, mi legyen a név.

Kettévágta a bökönyi bejárónőt

Hová tűnt a bökönyi T. B.-né? Ezt a kérdést tették fel másnap az asszony rokonai annak az öregembernek, H. Gy.-nek, akihez T.-né két éve járt takarítani, bevásárolni. H. állította, hogy bejárónőjét nem látta, a körzeti megbízott azonban ennek ellenkezőjét bizonyította, amikor a pajtában elásva megtalálta az asszony kettévágott holttestét.

T.-né aznap részegen jelent meg H. Gy. lakásán. Arra kérte az öreget, hogy adja neki at egyik dunyháját, H. azonban hallani sem akart erről, így nagy vita kerekedett. T.-né meglökte az öregembert, aki a homlokát beverte a falba, majd ráesett a heverőre. Eszméletét azonban nem veszítette el, volt annyi ereje, hogy maga mellé rántsa T.-nét. A heverőn dulakodtak tovább, az asszony megmarkolta az öregember torkát. H. Gy. ekkor előrántotta zsebéből a kését, s arcán, nyakán, kezén, hasán összeszurkálta vele a bejárónőt. Az egyik szúrás a nyaki verőeret érte, így T. B.-né néhány percen belül életét vesztette.

H. Gy. megijedt, s úgy gondolta, eltünteti a holttestet. Kihúzta az udvarra, ott kettévágta, majd a hodályban elásta. Ott talált rá másnap a rendőr.

Az idős ember agyi érelmeszesedésben szenved, szellemi leépülése miatt súlyos fokban korlátozva volt cselekménye következményének felismerésében. Az emberölést azonban elkövette, sőt korábban egy súlyos testi sértést is, amikor a bökönyi presszó előtt egy ismerősét hasba szúrta. A két bűncselekmény miatt ötévi fogházbüntetésre ítélték. Előzetes letartóztatása alatt öngyilkosságot kísérelt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában