koronavírus - gyógyszer

2020.03.27. 09:30

Milliókon segíthet az Alkaloida alapanyaga

Amíg a magyarországi igényt nem pontosítják, senkinek nem adnak a koronavírus elleni alapanyagból.

Fotó: KM-archív

Ahogy arról már hírt adtunk: négy tonna hatóanyag vár jelen pillanatban a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. raktáraiban arra, hogy olyan gyógyszer váljon belőle, ami megoldást jelenthet a koronavírus tombolásának megállítására.

Lapunknak tegnap dr. Pallos László, a társaság beszerzési és logisztikai igazgatója is megerősítette, hogy a számadatok valósak, és mint elmondta, ez olyan hatóanyag, amiből gyógyszert állítanak elő. Egy tabletta 200 milli­grammos, egy kilogrammból 5 ezer tabletta készülhet, így elképzelhetjük, mekkora mennyiségről van szó.

Gyorsan gyógyszer lesz belőle

Arra a felvetésünkre, hogy egy gyógyszer törzskönyvi bejegyzéséig, majd a forgalomba­hozatali engedélyek kiadásáig akár hosszú idő is eltelhet, ugyancsak biztató válasszal szolgált.

– Relatíve lesz ez hosszú idő, megítélésem szerint nem több egy-két hónapnál – ígérte magabiztosan. – Ezzel most elsősorban nem a világ gondját oldjuk meg, hanem ami most nekünk az első, Magyarország gondját, erre pedig akár már a jövő héten sor kerülhet. Igyekszünk először a honi igényt realizálni és tisztázni, addig senki másnak nem adunk belőle – jelentette ki.

– Kapcsolatban vagyunk a magyar egészségügyi kormányzattal. A hír már hétfőn napvilágot látott, hogy zárolták az alapanyag- és tablettakészletünket, ami azt jelenti, hogy ebből Magyarország kap elsőként.

Sok a félreértés

– Sajnos a hatóanyaggal kapcsolatban a sajtó egy kicsit összekeverte a dolgokat. Adott ugyanis a klorokvin-foszfát, ez a Delagil alapanyaga. Ennek voltunk mi a világon a legnagyobb gyártói negyven éven keresztül. Aztán egy korábbi tulajdonosunk, miután megvásárolta a vállalatunkat, úgy döntött, hogy a kínai gyártók megjelenése után beszünteti a klorokvin gyártását.

Nem volt rossz döntés. Ez ugyanis malária elleni szer, és bár malária létezik, de a kínaiakkal szemben egyszerűen reménytelennek látszott a verseny. A Delagil tehát másik alapanyagból készül, de mi már nem gyártjuk. Mi a hidroxiklorokvin-szulfátot gyártjuk, ami a klorokvin molekula egy másik sója. A csoport tehát ugyanaz, de a végeredmény mégiscsak másik termék.

Ilyet a világon másutt is gyártanak, de a mi vállalatunk az, amelyik amerikai jóváhagyással rendelkezik, és elsősorban az amerikai piacra szállít, de ők sem maláriára viszik.

– Ott jelentették be elsőként, hogy a szer szerintük alkalmas a koronavírus kezelésére, Donald Trump személyesen is megfogalmazta ezt a múlt héten – reagált a különféle sajtómegjelenésekre az igazgató, elmondva azt is, hogy a marseille-i klinikai kísérletekről nem hallott.

Kiegészítő kezelésre alkalmas

– Én gyógyszerészként úgy fogalmaznék: a mi hidroxiklorokvin-szulfátunk a koronavírus kiegészítő kezelésére alkalmas. Ha valaki önmagában csak ezt szedi, nem fog tőle meggyógyulni, ugyanis egyedül immun­szupresszáns, azaz gátolja az immunrendszert.

Éppen ezért influenza kezelésére szolgáló gyógyszerek mellé adják. Tablettaneveket most nem mondanék, de a lényeg, hogy kombinálva sokkal gyorsabb lefolyású lesz a betegség.

– Van egy jelentős amerikai cégtagunk, amely az amerikai marketinggel foglalkozik – ők jelezték, hogy küldjünk, de az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) teljes zárlatot rendelt el, és mi ezt tartjuk, amíg az exportra vonatkozó tiltást fel nem oldják – erősítette meg.

A diplomaták majd „lefocizzák”

– A többit az egészségügyi kormányzatok és a diplomaták elsimítják – tette hozzá, miután felvetettük, hogy ehhez még az amerikaiaknak is lehet egy-két szavuk.

– Magánemberként is úgy vélem, ha nekem olyan gyógyszerem van, ami sürgős esetben segíthet a koronavírus megállításában, illetve kezelésében, akkor a hazám az első. Egyébként a magyar igény várhatóan nem annyira jelentős, mint az amerikai vagy az indiai, így szerintem ez ellen az amerikaiak sem tesznek majd semmit.

Azért mégsem állhattuk meg, hogy megkérdezzük, vajon nem kell-e mostantól a tiszavasvári gyárat valamitől vagy valakiktől megvédeni. Vajon kap-e katonai védelmet az intézmény? – Nem tudunk róla, és ezt nem is mi döntjük el – zárta a beszélgetést dr. Pallos László.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában