Koronavírus

2020.03.18. 11:02

Szigorú intézkedések a kórházakban is

Legfontosabb a fertőzés terjedésének csökkentése, a bent fekvő betegek és a dolgozók egészségi állapotának megóvása.

Sürgős, életveszélyes esetekben, állapotromláskor elvégzik a műtéteket

Forrás: KM-archív

Fotó: PUSZTAI SANDOR KELET-MAGYARORSZAG

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban (SZSZBMK) mindennap összeül a koronavírus operatív bizottság, és a helyzettől függően napról napra új döntéseket hoznak a megfelelő betegellátás érdekében.

Legfontosabb a fertőzések terjedésének csökkentése, a bent fekvő betegek és az intézményben dolgozók egészségi állapotának megóvása. Most a lényeges tudnivalókat osztjuk meg olvasóinkkal, amelyek érintik a intézménycsoport minden tagkórházát és telephelyét.

Engedéllyel, különleges esetben

– Szigorú látogatási tilalom van kórházainkban! A gyermekosztályaink fekvőbeteg-részlegein ez azt jelent, hogy egy gyermekkel csak egy hozzátartozó lehet bent, a hozzátartozók pedig nem váltogathatják egymást. A felnőttosztályokon a látogatás csak engedéllyel és különleges esetben lehetséges (például haldokló, illetve súlyos állapotú, önellátásra képtelen betegek esetében) – olvasható a kórház tájékoztatójában, melyben kitérnek arra is, hogy a betegek, mielőtt felkeresik a szakrendelőt, tájékozódjanak telefonon az adott szakrendelésről, mert jelenleg a sürgős eseteket látják el.

A kiírt műtétek, vizsgálatok, előjegyzések, kontrollok elmaradnak, a járvány ideje alatt csak sürgős, életveszélyes esetekben vagy állapotromlás fennállásának veszélye esetén végezik el ezeket a beavatkozásokat.

– Ezzel valamennyi telephelyünkön korlátozásokat és a működés átszervezését kell kezdeményeznünk a sebészeti, ortopédiai, urológiai, szemészeti, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, traumatológiai, idegsebészeti és gyereksebészeti szakmákban. A betegeink kiértesítését elkezdtük – áll a tájékoztatóban.

Diagnosztikai eljárások

– Amennyiben felvetődik a koronavírus gyanúja (száraz köhögés, magas láz, nehézlégzés, és az elmúlt két hétben járt fertőzött területen, elsősorban Olaszországban, Kínában, vagy az óvodai, iskolai csoportban, illetve munkahelyén koronavírus gyanúja merül fel), ne jöjjenek a kórházba! – figyelmeztet a intézmény operatív bizottsága. Ilyen esetben hívják a háziorvosukat, aki eldönti, mit kell tenniük gyanú esetén. Azok a betegek, akik sürgősségi ellátásra érkeznek a fenti tünetekkel, ha lehetőségük van rá, használjanak szájmaszkot, és tüneteiket azonnal jelezzék a sürgősségi osztály információs pultjánál.

A receptek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül (EESZT) elektronikus recept formájában is felírhatóak, nincs szükség a papíralapú receptekre a felírt gyógyszerek kiváltásához. Az SZSZBMK intézményeiben végzett diagnosztikai eljárások (laboratóriumi vizsgálatok, RTG, UH, CT, MR, izotóp, osteoporosis) leletei felkerülnek az EESZT-be, onnan letölthetőek, szükségtelen a papíralapú leletek személyes átvétele, ezért szünetel a leletkiadás is.

Március 16-tól szünetel a tüdőszűrés. Kizárólag olyan munkavállalók szűrését végzik el, akiknek foglalkozás-egészségügyi szakorvosa beutalón igazolja, hogy a vizsgálat a munkavégzéshez, munkába álláshoz elengedhetetlen.

– A tüdőszűrést elvégezzük olyan esetekben, ahol azonnali teendőkre van szükség, például tbc-kontakt felderítése esetén. Az Emlőcentrum csak sürgős esetekben végez vizsgálatokat (lásd külön írásunkat), ilyen a klinikai vizsgálatok és daganatgyanús esetek diagnosztizálása. Tünetmentes, időponttal rendelkező pácienseinket kérjük, most, ha tehetik, ne jelentkezzenek vizsgálatra – írták a tájékoztatóban.

A vérkészletek biztonsága érdekében az OVSZ csak sürgős céllal tud vért és vérkészítményt biztosítani, emiatt a tervezett és halasztható műtéti beavatkozásokat átütemezték, erről a beteget a kezelőorvos tájékoztatja.

Csomagküldés a betegeknek

Kórházaink lehetőséget biztosítanak a hozzátartozóknak, hogy a bent fekvő betegek részére csomagot juttassanak el, illetve a betegek hazaküldhessenek személyes tárgyakat. Kérik a hozzátartozókat, hogy a betegek részére összeállított csomagok pénzt, nagyobb értékű árut (műszaki cikk, telefon, egyéb) ne tartalmazzanak! A csomagban elhelyezett értéktárgyakért, készpénzért felelősséget nem tudnak vállalni.

A csomag összeállításakor az általános ruházati, tisztálkodási és használati eszközöket, a kevésbé romlandó élelmiszereket, egyedi gyógyszerek, valamint vitaminok pótlását részesítsék előnyben.

Kérik, hogy a csomagot – lehetőség szerint – lezárva, a beteg adataival ellátva (név, osztály, kórterem) a kórház főbejárati portáján hétfőtől vasárnapig 7–10, illetve 15–18 óra között adják le. A csomagokat az őrző-védő cég munkatársainak segítségével juttatják el az osztályokra. A csomag átvételekor átvételi elismervényt nem adnak.

Annak a csomagnak a megőrzésére, amit a beteg hazaküld, nincs lehetőség, ezért még aznap vigyék el a családtagok.

Kapcsolattartási jogok

• A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon;

• a súlyos állapotú betegnek joga van arra, hogy az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon;

• a beteget megilleti a vallási ­meggyőződésének megfelelő egyházi személlyel való kapcsolattartásnak

és vallása szabad gyakorlásának a joga.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában