családon belüli erőszak

2020.03.02. 20:00

Távol lehet és kell tartani a bántalmazót

A megelőző távoltartás elrendelését csak a Nyíregyházi Járásbíróságra tavaly mintegy 100-an kérelmezték.

Fotó: shutterstock

A családon belüli erőszak súlyos társadalmi probléma. A bántalmazó helyzet azonnali vagy lehető legrövidebb időn belüli megszüntetését szolgálja a megelőző távoltartás, hozzátartozók közötti erőszak esetén. Ennek részleteiről beszélgettünk Sterné dr. Deák Andreával.

A Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője elöljáróban elmondta: csak a Nyíregyházi Járásbíróságra tavaly közel 100 ilyen kérelem érkezett.

Mikor beszélünk hozzátartozók közötti erőszakról?

Hozzátartozók közötti erőszak minden olyan magatartás, ami súlyosan és közvetlenül veszélyezteti, sérti az emberi életet, a méltóságot, a szexuális önrendelkezési jogot vagy a testi és lelki egészségét.

A megelőző távoltartás elrendelése iránti eljárásban a bántalmazó és a bántalmazott állnak egymással szemben, akik egymás hozzátartozói.

Hozzátartozónak minősül mások mellett a házastárs, a testvér, a féltestvér, a gyermek, a házastárs testvére, az élettárs, a volt élettárs. Megelőző távoltartást nem lehet kérni baráttal, udvarlóval, volt baráttal, volt jegyessel szemben.

Hogyan kérhető a megelőző távoltartás?

Ennek elrendelését mindig a bántalmazott kérelmezheti írásban a tartózkodási helye szerinti járásbíróságon. A kérelemben fel kell tüntetni a kérelmező nevét, címét, a bántalmazó azonosítására, elérésére vonatkozó adatokat.

Elő kell adni, hogyan, mikor történt a bántalmazás, kiskorú gyermek érintett-e, mert ebben az esetben a szülő a gyermekére kiterjedően is kérheti a távoltartás elrendelését.

A bíróság 3 munkanapon belül személyes meghallgatást tart. A megelőző távoltartás esetében a gyorsaság előnyt élvez a teljes körű bizonyítási eljárással szemben. A rövid határidő a bántalmazott biztonságát szolgálja. Az eljárás illetékmentes, költséggel nem jár.

Mennyi időre rendelhető el a megelőző távoltartás?

A bíróság legfeljebb hatvan napra akkor rendeli el, ha az eset összes körülményéből, így különösen a bántalmazó és a bántalmazott által elmondottakból, a hozzátartozók közötti erőszakra utaló jelekből, magatartásukból és viszonyukból az erőszak elkövetésére megalapozottan lehet következtetni.

Bár a bíróság az eljárás során köteles, s mindent meg is tesz annak érdekében, hogy a feleket meghallgassa, azonban a gyakorlatban a bántalmazó távollétében is meghozható a határozat.

A kérelem csak egyszer nyújtható be?

Ha a bántalmazás megismétlődik, a kérelmet újra elő lehet terjeszteni. A megelőző távoltartás alaptalan kezdeményezése azonban pénzbírsággal sújtható szabálysértés, abban az esetben, ha a valótlan tények alapján a bíróság elrendelte.

Minden esetben kérelmezni kell a távoltartást?

Nem. Vannak olyan esetek, amikor a rendőrség hivatalból intézkedik a bántalmazó távoltartásáról. Ez az úgynevezett ideiglenes megelőző távoltartás, melynek lényege, hogy a rendőr a helyszínen azonnal dönthet a bántalmazó legfeljebb 72 óráig tartó távoltartásáról.

Ezzel egyidejűleg a rendőrség az illetékes bíróságnál kezdeményezi a megelőző távoltartás elrendelését. Ebben az esetben a bíróság 3 napon belül döntést hoz, tehát a bántalmazottnak nem kell kérnie az eljárás megindítását.

A rendőrség az erőszakot észlelheti hivatalból, de arra is van példa, hogy a bántalmazott és hozzátartozói tesznek bejelentést.

A bántalmazó szülő, hozzátartozó tarthatja a kapcsolatot a gyermekével?

Nem. A távoltartás ideje alatt a bántalmazó szülői felügyeleti joga és a kapcsolattartási joga szünetel.

Mit nem tehet a bántalmazó a távoltartás ideje alatt?

Akivel szemben ideiglenes megelőző vagy megelőző távoltartást rendeltek el, köteles magát távol tartani a bántalmazottól, nem léphet vele kapcsolatba sem közvetve, sem közvetlenül, távol kell maradnia attól a lakóhelytől, ahol a bántalmazott személy él, azonban a lakásfenntartási és tartási kötelezettsége továbbra is fennáll.

A távoltartás a bántalmazó tartózkodási szabadságának átmeneti korlátozását, a tartózkodási helye szabad megválasztásának jogát korlátozza a hozzátartozók védelme érdekében. A távoltartás megsértése szabálysértés, ami elzárással vagy pénzbírsággal büntethető.

Fontos a látlelet?

Gyakran válik fontossá a családon belüli erőszaknál, mert az elkövetők figyelnek arra, hogy ne legyenek tanúk. Orvosi látlelet felvételére akkor van szükség, ha a bántalmazás sérülést okoz.

A látlelet megkönnyíti a későbbi bizonyítást, mint ahogyan az is, ha a bírósági meghallgatásra a bántalmazottat tanúk kísérik el, mert vallomásukkal alátámaszthatják azt, amit elmond.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában