Kosárközösség

2020.04.10. 07:00

80 százalékkal kevesebb kontakt! Így vásárolj biztonságosan Nyíregyházán!

Jól átgondolt rendszer segíti a vevők kiszolgálását.

Ma már a vevő csupán egy percig tartózkodik a kosárházban, ahol mindenki védőeszközöket visel (felvételünk korábban készült)

Forrás: Archív-fotó / Szarka Lajos

A koronavírus-járvány miatt a mindennapi bevásárlás is komoly kockázatot jelenthet az egészségünkre, ezért egyre többen teszik le a garast az online vásárlás mellett. A Nyíregyházi Kosár Közösség is alternatív megoldást kínál a szükséges élelmiszerek beszerzésére, s mindezt biztonságos és egészséges formában. Ez egy olyan civil kezdeményezés, mely helyi termékeket előállító termelőkkel a soraiban fáradozik a helyi gazdaság újraélesztésén, mégpedig olyan vásárlókkal, akik a fenntarthatóságot tartják szem előtt. A közösség munkájáról és a koronavírus miatt hozott intézkedésekről Zalatnay László, a Nyíregyházi Kosár Közösség munkatársa mesélt lapunknak, s elárulta, különválasztják a vevőket a termelőktől, így csökkentve a fizikai kontaktok számát.

Rend a lelke mindennek

Egy átlagos piacon a vásárló több árussal is fizikai kapcsolatot teremt, a kosárközösség viszont jól átgondolt rendszer szerint bonyolítja az árubeszerzést és a vevők kiszolgálását.

– Délelőtt a termelők átadják a termékeiket az önkénteseinknek, akik természetesen minden szükséges egyéni védőeszközt – kesztyű, maszk, kézfertőtlenítő – megkapnak, majd az árucikkek a vevők szerint felcímkézett ládákba kerülnek – avatott be az árubeszerzés menetébe Zalatnay László, majd hozzátette: a vásárlók délután érkeznek a megrendelt áruért, sorszámot kapnak, s a rendelésük elkészülte után léphetnek be az üzletbe. A közösség munkatársától azt is megtudtuk, a termelők a webáruházban leadott rendelések alapján, a vevő igényeinek megfelelő kiszerelésben szállítják be a termékeket, melyeket egy nyugtával felcímkézett ládába pakolnak, ezt követően állítják össze az önkéntesek a személyre szóló „kosarakat”.

Sokkal kevesebb kontakt

A Nyíregyházi Kosár Közösség koncepciójával legalább 80 százalékkal kevesebb a fizikai kontaktok száma, mint a piaci vásárláskor, s ez számos intézkedés eredménye.

– A pénzt kezelő önkéntesünk nem ér hozzá a termékekhez, s a fizetés után vásárlóink csak az üzleten kívül csomagolhatják el az árut.

Ezzel a megoldással a vevő csupán egy percig tartózkodik a kosárházban, s csak a kasszánál érintkezik emberrel, aki viszont szintén viseli a szükséges védőeszközöket – avatott be a biztonságos vásárlás részleteibe Zalatnay László.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában