Koronavírus

2020.04.24. 13:41

Adomány a gyógyítás szolgálatában

A jelenleg legkorszerűbb koronavírus-tesztelő gépből kettőt kapott a Jósa András Oktatókórház.

Fotó: Dodó Ferenc

Harminc másodperc gondolkodási idő, egy esti telefon a főigazgatónak, egy megbeszélés – mindössze ennyi kellett ahhoz, hogy Bige László újabb adománnyal támogassa a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) gyógyító munkáját.

– Nem szabad beérni a közepessel, a legjobb kell – nézett a városháza Krúdy termében bemutatott eszközre a Bige Holding Cégcsoport tulajdonosa. A készülék, amelyből kettőt kapott a kórház, az új korona-vírus (COVID-19) fertőzés gyors kimutatására is alkalmas, de két hónapra elegendő tesztkazettát is vásároltak mintegy 67 millió forint értékben.

Lokálpatriótaként jó szívvel támogatom a kórház munkáját. Ha ezekkel a gépekkel és tesztekkel csak egyetlen életet is meg tudnak menteni, megérte

– fogalmazott Bige László, s hozzátette: minél több tesztet tudnak az orvosok elvégezni, annál gyorsabban lehet megfékezni a járványt.

Dr. Adorján Gusztáv, az SZSZBMK főigazgatója megköszönve az adományt, hangsúlyozta, a cégcsoport az elmúlt években nagyon sok nagyértékű diagnosztikai készülékkel támogatta a kórházat.

Gyors, pontos eredmény

– A koronavírus-járvány idején ez a modern készülék a diagnosztika felállításában lesz nagy segítségünkre – mondta a főigazgató. Az adománnyal nem az általános szűrés biztosítják a megyében járványügyi feladatokkal megbízott SZSZBMK kórházcsoportban, hanem a veszélyhelyzetben a legsúlyosabb kórházi ellátást igénylő betegcsoport körében tudják a kórház orvosai felhasználni.

Mert mint dr. Ajzner Éva, a Jósa Központi Laboratóriumának – ide kerülnek a készülékek – osztályvezető főorvosa kifejtette: az eszköz nemcsak a koronavírus, hanem további 9 olyan légúti kórokozó kimutatására alkalmas, amelyek az új koronavírushoz hasonló tünetekkel járnak. A készülék „Biochip Array” technológiával működik, mindössze két és fél óra alatt az új koronavírus kimutatásának valamennyi laboratóriumi lépését – az örökítőanyag kivonásától az eredményadásig – elvégzi.

A legmodernebb eszköz

– A nehéz helyzetekben is vannak jó dolgok, nemes és fontos ügyet támogat most is Bige László – mondott köszönetet az adományért dr. Kovács Ferenc. Nyíregyháza polgármestere azt mondta, országosan is egyedülálló, modern eszközökkel gazdagodott a kórház és a betegellátás, s kiemeli a járványügyi veszélyhelyzet kezelésében a várost.

Dr. Suba László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója is megerősítette, hogy a Vivalytic készülékek világviszonylatban is kiemelkedőek, kategóriájukban a legmagasabb színvonalat képviselik és hosszú távon, évekig segítik a kórházi diagnosztikát.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában