Nyíregyháza

2020.04.22. 17:41

Egy sosemvolt fesztivál margójára

Előkelő helyezéseket értek el a kölcseys diákok az olasz verseny írásbeli kategóriájában.

Március utolsó hétvégéje piros betűs ünnep volt az olaszul tanuló diákok, illetve az újlatin nyelvcsalád legszebb „hajtásának” gazdag lexikáját és grammatikáját oktató pedagógusok kalendáriumában. Rendszerint ekkor rendezik minden évben az Országos Olasz Nyelvi Fesztivált, vagy ahogy „talján” testvéreink nevezik: a Festival d’Italiano.

A tanulmányi verseny eseménydús 55 esztendőt tudhat maga mögött. Az első megmérettetést 1965-ben tartották, azonban diadal­útját 1974-ben kezdte meg. A programsorozatot idén a fővárosi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium épületegyüttese szerette volna befogadni a falai közé.

Nálunk különösen nagy tradíciónak örvend az olasz mint idegen nyelv edukációja Nagyné Balla Judit mesterpedagógusi fokozattal rendelkező tanárnő jóvoltából. A kölcseysek előszeretettel mérettetik meg az itáliai kultúra iránt táplált végtelen elkötelezettségüket minden tanévben. Mindez az idén is így alakult volna, ha a vírushelyzet nem szól közbe…

Tervek és valóság

Lesújtva fogadtuk a hírt, hogy a 2020-as fesztivál elmarad, a döntés miatt több, az alma mater különböző évfolyamán tanuló diák munkája veszett kárba. A tanulók többféle kategóriában szerettek volna számot adni rátermettségükről: élőbeszéd, kultúrtörténeti vetélkedő, vers- és prózamondás, nem beszélve az „Amici per sempre” (Mindörökké barátok) színjátszó csoport saját performance-áról. Valóságos vigaszdíjként éltük meg, hogy a szervezők mégis kihirdették az írásbeli kategóriák eredményeit. A pályázatokat még a téli hónapok során kellett továbbítani a zsűrihez. És jött a jó hír: a díjazottak között nagy számban képviseltették magukat a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói!

Lóczi Lotti és Smied Gabriella (9. b) a Ricordi italiani in Ungheria (Magyarországi olasz emlékek) kategóriában Szent II. János Pál pápa máriapócsi és nyíregyházi látogatásáról írt közös projektje 2. lett. Tóth Blanka (11. a) ugyancsak az előkelő 2. helyen végzett esszéjével: Színneveket tartalmazó közmondások az olaszban és a magyarban. Patai Fanni a 10. b osztály képviseletében szépirodalmi ihletésű képregényével a 3. helyen futott be – Italo Calvinónak a Funghi in citta (Gombák a városban) című novelláját jelenítette meg ebben az olaszok által igen kedvelt műfajban. Jómagam, Szokolay Dávid (12. b) I. helyezést értem el értekezésemmel (L’opera lirica italiana in Ungheria), amely az itáliai operaműfaj magyarországi népszerűségére keresi a választ.

Kiss Lili Sára (11. b) Gianni Rodari XX. századi meseíró munkásságának átfogó elemzésére vállalkozott, ő a képzeletbeli dobogó 3. fokára állhatna.

A Covid–19-pandémia olybá tűnik, befészkelte magát a csizmába, méghozzá alaposan. Itáliát sajnálatos módon a világjárvány első számú európai gócpontjaként tarthatjuk számon. A mediterrán állam neve szinte egybeforrt az őt sújtó gyilkos kórral. Ennek kívánt megálljt parancsolni Luigi Di Maio olasz külügyminiszter. Az Olasz Nemzetközi Együttműködés Minisztériuma a Festival d’Italiano tervezett időpontjával szinte napra pontosan egybecsengően indította útjára két kampányát.

A #StayTunedOnIt és #WeAreItaly valójában csak nevében különbözik. Mindketten ugyanazért a szent célért szállnak harcba. Megpróbálják felébreszteni téli álmából az olasz kulturális életet, amely – valljuk be – momentán kissé stagnál az események (hiánya) miatt. Nemzeti értéktáruk legféltettebb kincseit tették közszemlére a világhálón: nívós színházi előadásokat, operaközvetítéseket, filmklasszikusokat, szépirodalmi műveket és múzeumi készleteiket. A tartalmak a közösségimédia-felületeken kívül a két kezdeményezés internetes honlapján is elérhetőek. A kezdeményezéshez olyan kiválóságok adták a nevüket videóüzenetükben, mint Andrea Bocelli, Franco Nero, Paolo Conte, Renato Zero, Claudio Magris, Nicola Piovani vagy Tiziano Ferro.

Itália megítélése

A befutott esszék, értekezések, írásbeli pályamunkák akarva-akaratlanul is eleget tettek a fentebb tárgyalt kampányok ideológiájának. Az írások mindegyike az olasz művészetek mindenekfelettiségét glorifikálja. Fontos lenne, hogy Itália ne a koronavírus numero egy telephelyeként, hanem újra a humanizmus, Michelangelo, a Divina Commedia, az opera lirica, a 12 római főisten, Marco Polo, a velencei karnevál, a siénai Palio, a La dolce vita (Fellini), a Ferrari, Versace, a szénégető módra készült spaghetti alla carbonara, a tarantella szülőhazájaként és a kereszténység egész világot óvó (Urbi et Orbi) központjaként szerepeljen a köztudatban.

Szokolay Dávid (12. B),

Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában