Nyíregyháza

2020.04.14. 20:00

Házhoz viszik a könyvélményt

A visszajelzések alapján van kereslet a jósavárosi könyvfutár-szolgálatra.

Forrás: Jakab Ádám

Könyvfutárszolgálatot indít a Nyírség Könyvtár Alapítvány – egyelőre kísérleti jelleggel. Hogy kiknek szól és mit takar a kezdeményezés, arról Onderó Szilárdot, a szervezet elnökét kérdeztük.

Telefonon választhatnak

– Sokan maradtak új olvasmányélmény nélkül a könyvtárak ideiglenes bezárása miatt, ezért arra gondoltunk kollégámmal, Csabai Lászlóval, hogy a járványügyi előírásokat betartva mi magunk visszük ki idős olvasóinknak a köteteket. A Könyvtári Intézet jóváhagyásával, kísérleti jelleggel elindítottuk könyvfutárszolgálatunkat: minden hétfőn és szerdán 9–12 óra között adhatják le kölcsönzési igényeiket a Jósavárosban élő, 60 év feletti olvasók a 30/252-9219-es telefonszámon.

– A hívásokat Laci fogadja, aki ismeri már a törzsközönségünket, így jó szívvel tud az érdeklődési körüknek megfelelő könyvet ajánlani a benti, tematizált kínálatot böngészve, ha nem konkrét kéréssel fordulnak hozzánk. Nincsen autónk, gyalogosan vagy biciklivel indulunk útnak, ezért egyszerre négy könyvet tudunk házhoz vinni egy-egy olvasóhoz kedden és csütörtökön dél és 16 óra között – mondta el kérdésünkre Onderó Szilárd.

Hozzátette: a 65 év feletti olvasóknak a szolgáltatás ingyenes, míg azoknak a 60–65 év közöttieknek, akik eddig nem iratkoztak be a könyvtárba, egy egyszeri jelképes beiratkozási összeget, 800 forintot kell fizetniük, ami természetesen majd a személyes használatra is jogosultságot ad erre az évre. A kölcsönzési idő három hét, hogy minimalizálják a személyes kontaktusok számát, addig nincs lehetőség a könyvek cseréjére.

– Ez az elmélet, de hogy a gyakorlatban ez hogyan fog működni, még kérdéses, így számítunk az olvasóink türelmére és megértésére. Egyelőre azt sem tudjuk, valójában mekkora az igény a könyvfutárszolgálatra. A visszajelzések alapján van rá kereslet, hiszen folyamatosan érkeznek az e-mailek, üzenetek, sokan hívnak minket, vagy megállítanak az utcán és érdeklődnek, hogy mikor jöhetnek ismét könyvtárba.

Folyamatosan dolgoznak

Az alapítvány elnöke megjegyezte: bár a könyvtár – vagy ahogy ő hívja, a lélek patikája – jelenleg zárva tart, szünetel a személyes kölcsönzés és a kulturális rendezvények, foglalkozások is elmaradnak, a falak között nem állt meg az élet. A civil szervezet munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy a futó projektek egyes programjait hogyan valósíthatnák meg az online térben, és az adó 1 százalékos kampányuk is kiemelten fontos ebben az időszakban.

– Bízunk benne, hogy az olvasók szívesen fogadják a szolgáltatásunkat, és abban is, hogy minél hamarabb személyesen üdvözölhetjük egymást a könyvtárban.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában