Nyíregyháza

2020.04.03. 11:00

Koronavírus: elképzelhetetlen, hogy ivóvízzel bárki megfertőződjön

Az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerünk nem „játéktere” a vírusnak.

Forrás: Nyírségvíz-archív

A jelenlegi vírushelyzetben is gyakran látni olyan hipermarketekből távozó vásárlókat, akik zsugorfóliába csomagolt, súlyos ivóvizes palackokat cipelve sietnek haza. Az ilyen látvány leginkább az ivóvíz-szolgáltatókat szomorítja el, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni: a vezetékes ivóvizünk nemcsak egészséges, de lényegesen olcsóbb is a már említett, palackozott rokonánál. És ami még nagyon fontos: gátja a koronavírus-fertőzés terjedésének!

Ezt erősítette meg Tormássi Géza, a Nyírségvíz Zrt. vízellátási műszaki vezetője, hangsúlyozva, hogy erről az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is kiadott egy tájékoztatót.

Védett vízbázis

– Elképzelhetetlen, hogy ivóvízzel bárki megfertőződjön, tették világossá a már említett tájékoztatóban. Egyfelől sehol a világon nem detektáltak még koronavírust ivóvízkészletben, másfelől a vízszolgáltatási területünkön alkalmazott technológiák ugyancsak garantálják a biztonságot – mondta el az ágazatvezető.

– Ma már pontosan tudjuk, hogy a koronavírust olyan fehérjeburok veszi körül, amely nem klórrezisztens, vagyis már akkor is lebomlik a burka – elveszítve ezzel a fertőzőképességét –, ha fertőtlenítésként klórt adagolunk a vízhez, ahogy azt korábban is tettük. Nincs szükség tehát külön eljárásra, hogy a védettségünk megmaradjon. Mindemellett védett vízbázisokkal rendelkezünk. Az általunk szolgáltatott ivóvizet mélyfúrású kutakból nyerjük, olyan védterületekről, ahová még egy esőcsepp is legalább 50 év elteltével juthat be az adott rétegekbe.

Ez a 100-200 méter mélyről érkező víz igen régen került a mostani helyére – átlagosan 10–12 ezer éves –, amikor bizonyosan nem léteztek még ezek a vírusok.

– A kútjaink, a vízműveink is zártak, egyedül arról kell gondoskodnunk, hogy munkánk során ne fertőződjenek meg a dolgozóink. A veszély elmúltáig minden személyes kontaktust kerülünk, határozatlan időre bezártak az ügyfélkapcsolati irodáink, az üzemeinknél pedig kis csoportos munkavégzést rendeltünk el. Zavartalan a vízellátás, a vizünk biztonságos, és az akkreditált laboratóriumunkban ugyanúgy rendszeresen bevizsgáljuk, mint eddig – nyugtatott meg mindenkit Tormássi Géza.

Kiemelt fontosságú létesítmény

Arra is kitértünk, miért jelentek meg a szolgáltatónál nemrég a honvédség emberei.

– Mindenkit megnyugtatok, senkitől és semmitől nem kell megvédeni a vízműveket. Ám mivel nagy területen nyújtunk alapszolgáltatást, és kiemelt fontosságú létesítménnyé minősítették a társaságot, a Benkő Tibor honvédelmi miniszter által vezetett Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport kihelyezett hozzánk két honvéd- és egy rendőrtisztet. Az a feladatuk, hogy minden szükséges információval ellássák az akciócsoportot, illetve egyelőre nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát. Fő céljuk a fizikai biztonság és a működőképesség feltételeinek biztosítása.

– Vannak olyan vegyszereink, anyagaink, melyeket eddig beszállítónkon keresztül külföldről vásároltuk meg. Jelen helyzetben a szállításuk leállt, de ezt megelőzően igyekezetünk a megfelelő mennyiséget beszerezni, és sikerült 3-4 hónapra elegendő készletet felhalmoznunk. Ezeket fertőtlenítésnél, a víztisztító technológiák működtetésénél és hibaelhárításnál használjuk.

Nem kell tehát vízhiánytól vagy vízkorlátozástól sem tartani, minden szükséges mennyiséget ki tudunk elégíteni.

– Ugyan a napi fogyasztás még az ilyenkor megszokott módon alakul, de később akár nyugodtan locsolhatnak is a fogyasztóink a vezetékes vízzel – bátorított mindenkit az ágazatvezető.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában