Lábadozás otthon

2020.04.24. 11:30

„Külön szobába zárkóztam be, a családom az ennivalót az ajtó elé tette...”

A házi karanténban lévő fertőzöttek könnyen átadhatják a vírust családtagjaiknak.

A házi karanténban fokozottan be kell tartani a higiénés szabályokat

Forrás: life.hu

A járvány terjedésével egyre többen fertőződnek meg a vírussal, azonban a fertőzöttek többsége – akik enyhe vagy közepes tüneteket produkálnak – nem igényel kórházi ellátást, hanem otthoni gondozásra szorul. Lapunk utánajárt, milyen szabályokat kell betartani akkor, ha koronavírusos beteget ápolunk az otthonunkban – a témáról dr. Kiss Csaba háziorvost kérdeztük, aki elmondta, az első és legfontosabb szempont, hogy megelőzzük a továbbfertőződést.

Elzárt helyen tartózkodjon!

– Akik fertőzötten otthon tartózkodnak, zárt térben vannak másokkal, ezért nagyon könnyen át tudják adni a fertőzést. Mindenképpen szükséges, hogy a beteg otthon a családtagoktól is elzárva tartózkodjon, lehetőség szerint egy olyan szobában legyen folyamatosan, amit el lehet különíteni a lakás többi részétől – árulta el a háziorvos, aki maga is volt házi karanténban, de szerencsére kiderült, hogy ő nem fertőződött meg.

– Egy külön szobába zárkóztam be, a családom az ennivalót az ajtó elé tette, s csak akkor mentem ki, amikor a többiek lefeküdtek. Elkerülhetetlen, hogy közös dolgokat használjunk, gondolok itt például a fürdőszobára, de ezeket a helyiségeket is kora reggel vagy késő este használja a fertőzött, amikor a családtagok alszanak. Nagyon fontos, hogy csak maszkban hagyja el a szobáját, s mindent fertőtlenítsen le maga után, főként a kilincseket, a mosdót, a csaptelepet és az egyéb eszközöket. A fertőtlenítésen túl érdemes szellőztetni azokat a helyiségeket, ahol a házi karanténban lévő személy megfordult – részletezte a házi karantén szabályait a háziorvos, aki kiemelte, ezekkel az intézkedésekkel csökkenthető annak az esélye, hogy a vírus a levegőben maradjon, illetve hogy egyes tárgyakon megtapadva megfertőzze a családtagokat.

– A családtagoknak is fokozottan be kell tartaniuk a higiénés szabályokat, gyakran kell kezet mosni és fertőtleníteni. A vírus az ép bőrön keresztül nem tud bejutni a szervezetbe, de ha a kezünkkel a nyálkahártyára juttatjuk, akkor fertőzés alakulhat ki. A gumikesztyűre is figyeljünk oda, hiszen sokan azt hiszik, hogy kesztyűt viselve védve vannak, pedig a kesztyűn is megtapad a vírus, s ha így érünk a szánkhoz, akkor ugyanúgy megfertőződhetünk, mint kesztyű nélkül.

Ügyeljünk az „apróságokra”!

A fertőtlenítésről, szellőztetésről és a kézmosásról sokat írtak a különböző sajtóorgánumok, de arról kevesebb szó esik, hogy akár a mobiltelefonok is potenciális fertőzőforrássá válhatnak.

– A kezünkön megtapadó vírus a mobiltelefonra is könnyen átkerülhet, amit aztán az arcunkhoz emelünk, s már be is juttattuk a vírust a szervezetünkbe.

– Kiemelten fontosak ezek az apróságok is, ha koronavírusos beteget ápolunk, hiszen a szemünket, szánkat akaratunk ellenére is megérinthetjük, ami növeli a fertőzés veszélyét – hívta fel a figyelmet az önkéntelen mozdulatok ­veszélyeire dr. Kiss Csaba, akitől azt is megtudtuk, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen kézfertőtlenítőt vásárolunk.

– Vásárlás előtt mindenképpen tanulmányozzuk át a termék címkéjét, hiszen nem mindegyik kézfertőtlenítő vírusölő hatású, a sokak által használt zselés ­kézfertőtlenítők többsége például csupán a baktériumok ellen véd, így az ilyen termékek hamis biztonságérzettel tölthetik el az embereket. Azt is fontos kiemelni, hogy nem kell állandóan a kézfertőtlenítőket használni, hiszen egy alapos, szappanos kézmosás is hatástalanítja a vírust – ­zárta gondolatait dr. Kiss ­Csaba.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában