Segítenek egymásnak a bajban

2020.04.21. 11:30

Sonkádi összefogás: pár napja átfúrta a családi ház oldalát egy autó, két nap alatt rendbe tették a település lakói

A sonkádiak példát mutattak emberségből, összefogásból.

Két nap alatt helyreállították a megrongált házrészt

Forrás: Iszák Tibor / Pusztai Sándor

Aki látta a sonkádi baleset fotóját pár napja oldalunkon, nehezen hiszi el, hogy a családi házat, amelynek oldalát átfúrta a becsapódó személyautó, hétfőre szinte teljesen rendbe tették a település lakói. Az autó szombat hajnalban csapódott a házba, óriási szerencse, hogy senkinek sem esett baja. A sonkádiak összefogtak a bajban: volt, aki a mesterek munkáját segítette, mások étellel látták el a munkásokat, így nem csoda, hogy Iszák Tibor polgármester azt mondja: büszke arra, hogy ilyen közösséget vezethet.

– Aki Pesten nem ember, az Budán sem az, településvezetőként fontosnak tartom, hogy olyan közösséget építsünk, amelyben az emberek segítenek egymásnak a bajban – utalt a sonkádiak példaértékű összefogására Iszák Tibor, a település polgármestere.ű

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szombaton éjjel két óra körül egy személygépkocsi letért a hídról levezető egyenes útról, s egy lakóházba csapódott. Az ott élők békésen aludtak, szerencsére nem történt tragédia, de a szoba lakhatatlanná vált. Két nap alatt azonban sikerült a megrongálódott épületet kijavítani, s ottjártunkkor már csak a törmelékkupacok és a hosszú féknyom árulkodott a balesetről. A munkálatokban óriási segítséget nyújtottak a falu lakói.

Összetartó közösség

– Az autó hajnal két óra után csapódott a házba, a szobában egy kislány és az egyik nagyszülő aludt. Óriási szerencse, hogy a gyermek úgy feküdt, hogy a törmelékek nem okoztak neki komolyabb sérülést, az időközben lángra kapó gépjárművet pedig a ház tulajdonosa oltotta el – tudtuk meg a település vezetőjétől, aki miután értesült a történtekről, azonnal a helyszínre sietett.

– Reggel 6-kor már ott voltam, s azonnal felkerestem a vállalkozó ismerőseimet, hogy a családnak segítséget tudjunk nyújtani.

– A Kraszna Tüzép ajánlotta fel a helyreállításhoz szükséges anyagot, a feleségem biztosításokkal foglalkozik, így a biztosítási kérdésekben tud támogatást nyújtani. A falubeliek pedig példát mutattak emberségből és segítőkészségből, hiszen szinte az egész utca megmozdult, hogy segítsen: voltak, akik a mesterek munkáját segítették, mások étellel látták el a szorgos munkáskezeket – árulta el Iszák Tibor.

Robbanásszerű zaj

Sokan a robbanásszerű zajra riadtak fel a baleset éjszakáján, és siettek azonnal a helyszínre. Néhány háznyira a baleset helyszínétől Balogh Sándorné a villogó kék fényekre lett figyelmes. – Kirohantunk a házból, s láttuk a rendőrök és mentők autóit. Nagyon gyorsan összefogott a falu, a fiam is segített a munkálatokban. Többen az udvaron, bográcsban készítették az ételt, hogy a munkásokat ellássák – tudtuk meg Balogh Sándornétól, aki szintén kiemelte a sonkádiak figyelemre méltó összefogását.

Mindenki segített

– Az ilyen helyzetekben nem számít a pártállás vagy a vallási hovatartozás, hiszen ahogy a közmondás is tartja: bajban ismerszik meg az ember. A sonkádiak összetartóak, vendégszeretőek, s a most bajba jutott család is aktív közösségi életet él – árulta el a polgármester, aki a baleset utáni délutánon szintén étellel és itallal támogatta a helyreállításon munkálkodókat, s a gyerekeket egy laptop felajánlásával is segíti.

Iszák Tibor lapunknak elmondta, a tiszteletessel közösen gyűjtést szerveztek a családnak, sőt több kereskedelmi televízió is felajánlotta a segítségét, a család azonban kedvesen visszautasította azt. Ez utóbbi is jól példázza, milyen emberekről van szó, hiszen a helyi segítségen túl senkit nem szeretnének a problémájukkal terhelni. A baleset tanulsággal is szolgált, hiszen a településre bevezető híd nagyon veszélyes, korábban is történt baleset ezen az útszakaszon – tette hozzá Iszák Tibor, aki nagyon büszke arra, hogy ilyen közösséget vezethet.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában