online verseny

2020.05.07. 07:48

Átéléssel szavalta Az életet

A táncművészeti tagozatos tehetség, Lőrinczi Laura álma, hogy színésznő legyen.

Fotó: KM-archív

Az élet nem állt meg a pandémia ellenére sem: a Nyíregyházi Tankerületi Központ intézményeiben sorra nyerik a tanulók az online versenyeket. A közelmúltban több diák is büszkén állhatott fel különböző versenyek után a képzeletbeli dobogóra – adta hírül a Nyíregyházi Tankerületi Központ.

Versengő verselők

Online szavalóversenyt hirdetett például I. Verselő Kárpát-medence elnevezéssel a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaiból álló tíztagú munkacsoport a magyar költészet napja alkalmából. A megmérettetés március 25. és április 11-e közötti időszakában három korcsoportban nevezhettek a diákok és az óvodások.

A fiatalok kizárólag magyar költők verseivel, illetve versrészleteivel indulhattak a versenyen.

Az első korcsoportba az 5–8, a másodikba a 9–13, míg a harmadik csoportba a 14–18 éveseket várták a szervezők.

Az anyaországból, illetve a határon túl lévő településekről érkező, maximum háromperces előadásokat szakmai zsűri értékelte. Összesen 459 pályaművet küldtek be a versenyzők Magyarországról, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna, Németország és Montenegró területéről.

Megszokta a szereplést

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium táncművészeti tagozatos növendéke, Lőrinczi Laura Ady Endre Az élet című művével indult a versenyen. A zsűri tagjai Rubold Ödön, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze, érdemes művész, P. Béres Ildikó kárpátaljai színésznő, illetve Béhr Márton felvidéki színművész voltak. Laura a harmadik korcsoport legjobbja lett, őt választotta a szakmai zsűri a legjobbnak.

A tizedikes lánytól nem áll messze a színpad világa, hiszen a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában eltöltött nyolc esztendő alatt megszokta a szereplést.

A Cantemus kórussal bejárta a fél világot, számtalan eseményen kápráztatta el hangjával a közönséget.

Pályaválasztásában is nagy szerepe volt a színpadon szerzett jó élményeknek: tudatosan készül a színészi életre, aminek egyik ugródeszkája a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tánctagozata.

Az érettségi után a Színház- és Filmművészeti Egyetemre felvételizik, hogy megvalósítsa élete álmát, azt, hogy színésznő legyen.

Kettős elismerést kapott

– Őszintén szólva, meglepetésként ért, hogy első helyezett lettem, illetve arany minősítést kaptam, hiszen rövid idő alatt tanultam meg a verset – szabadkozott szerényen a fiatal tehetség, majd elárulta: valóban otthonosan mozog a színpadon, nincs lámpaláza a kamerák előtt sem, a versenyfelhívásról azonban aránylag későn szerzett tudomást, így nem sok ideje maradt a felkészülésre.

– Kihívásként tekintettem a rám váró feladatra, s miként az élet minden területén, ezúttal is igyekeztem kihozni magamból a maximumot.

Szépirodalom-kedvelő diák lévén, Ady Endre választott verse, „Az élet” nem volt idegen számomra, sőt már korábban megfogott a mondanivalója, mivel tömören foglalja össze az élet valódi arcát.

Három nap alatt készültem fel az előadásra, ügyeltem a hangsúlyozásra, az időkorlátra, és nem utolsósorban arra, hogy kellő hévvel, átéléssel tolmácsoljam a költő szavait – nyilatkozta lapunknak Laura.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában