szakmai vizsgák

2020.05.07. 11:30

Képzeletbeli vendégeket szolgálnak ki a vizsgázók

Speciális szabályok mellett szervezi meg a vizsgákat 10 intézményében a Nyíregyházi Szakképzési Centrum.  

Fotó: KM-archív/Pusztai Sándor

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum is megkezdte a szakmai vizsgák szervezését mind a tíz iskolában az egyedi miniszteri utasítás alapján. Ennek értelmében kizárólag az írásbeli, központi gyakorlati és interaktív, valamint a gyakorlati vizsgákat rendezik meg: az írásbelit május 25–29., a gyakorlati megmérettetéseket május 4. és június 15. között.

Önként csatlakoztak

– A vizsgákon szájmaszk használata kötelező, gumikesztyű viselete megengedett, bizonyos esetben kötelező. Mindemellett kézfertőtlenítő szer is rendelkezésre áll a vizsgabizottság és a vizsgázók számára – kezdte Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi SZC főigazgatója, majd elmondta: az intézményekben már hetekkel ezelőtt megkezdték a többször használatos maszkok készítését.

A Wesselényi Miklós szakgimnázium és szakközépiskola és a tiszavasvári szakgimnázium és szakközépiskola női szabó tanulóihoz és tanáraihoz önként csatlakoztak a centrum többi iskoláiból pedagógusok, gazdasági dolgozók és takarítónők, akik otthonukban segítették a munkát, így minden vizsgázó, felügyelő és javító tanár számára adottak az előírt higiéniás feltételek.

Csak gumikesztyűben

– Az írásbeli vizsgán egy tanteremben maximum 10 vizsgázó lehet jelen. Természetesen a gyakorlati vizsgák alatt is kiemelt figyelmet fordítunk a védőtávolság betartására és betartatására. A vizsgatermeket naponta többször fertőtlenítjük, gondoskodunk a szellőztetésről, ugyanúgy, mint az írásbeliken.

A vizsgán használt eszközöket, szerszámokat a feladat megkezdése előtt és elvégzése után is fertőtlenítjük, a vizsgázók egymás eszközeivel nem dolgozhatnak, közös használatú eszközökhöz csak gumikesztyűben nyúlhatnak, ezeket a készülékeket, tárgyakat minden vizsgázó után fertőtlenítjük – ismertette a járványügyi helyzet miatt életbe léptetett eljárásrendet Gurbánné Papp Mária.

Vendégségben a bizottság

A Nyíregyházi SZC főigazgatója elmondta azt is, hogyan törekednek arra, hogy az egyes szakképesítések sajátosságait, az egészségvédelmi biztonsági előírásokat szem előtt tartva, a vizsga szakmai színvonalát megőrizve a vizsgafeladat – lehetőség szerint – a személyes érintkezés elkerülésével, demonstrációs eszközök segítségével is végrehajtható legyen.

– Például az ápolóvizsga gyakorlati vizsgarészét az iskola demonstrációs termeiben rendezzük meg, ahol a kórházi körülményekhez hasonló munkakörnyezetet teremtünk a tanulóknak. A szükséges eszközök ugyanúgy rendelkezésükre állnak, ám a beteget a demonstrációs termekben lévő torzók, ­mulage-ok és betegápolási babák helyettesítik.

A pincérek is kiszolgálják a képzeletbeli vendéget, akinek a válaszait a vizsgabizottság tagjai adják meg, több méter távolságból.

– Amennyiben a vizsgán szükség van vizsgamodellre, a kiválasztott modell nem lehet egészségileg veszélyeztetett, illetve 65 év feletti személy. A vizsgamodellek szintén kapnak egészségvédelmi eszközöket, és kellő távolságot kell tartaniuk a többi vizsgázótól, vizsgamodelltől. Például a kozmetikus-, fodrászvizsgán a modell a vizsgázóval egy háztartásban élő rokon lesz, illetve bizonyos feladatokat a babafejeken végeznek el a vizsgázók.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában