Koronavírus

2020.05.28. 20:00

Lassan Svájcban is újraindul az élet

Mióta lazítottak a szigoron, újra megteltek a kávézók és bárok.

Fotó: Lakatos Andrea

A berni kanton egyik gyöngyszeme a svájci fővárostól mindössze 20 kilométerre található Thun. Közel hat éve él itt az urai származású Marozsán Zoltán és párja, a nyíregyházi Lakatos Andrea. Legutóbb április elején számoltak be olvasóinknak a svájci intézkedésekről, ezúttal a legfrissebb szabályokkal kapcsolatban mondják el tapasztalataikat.

Andrea a vendéglátásban dolgozik, így ő ebbe az iparágba engedett betekintést.

Maszkban szolgálnak fel

– A magánhotelek szigorú szabályok betartása mellett megnyithattak, az állami tulajdonban lévők viszont csak június 16-ától fogadhatnak vendégeket – sorolja az intézkedéseket Lakatos ­Andrea.

– Az éttermek és a kávézók is megnyitottak, Svájcban azonban nem csak a kerthelyiségekben, hanem beltéren is kiszolgálhatnak vendégeket.

Nekik is fokozottan kell figyelniük a szabályokra, az asztalok között két méter távolságnak meg kell lennie, a felszolgálók csak maszkban és kesztyűben mehetnek ki a vendégtérbe. Az óvárosban, ahol kis alapterületen működik sok vendéglátóhely, és nem megoldható a távolság betartása, plexifallal választják el egymástól az asztalokat.

Svájcban mindenki lelkiismeretesen betartotta szabályokat, de mióta lazítottak a szigoron, újra megteltek a kávézók, pizzériák és bárok.

Hiányzik a kézfogás

– Az üzletek normál nyitvatartás mellett üzemelnek, nincs élekor szerinti időkorlát, viszont különböző módszerekkel szabályozzák az egyszerre bent tartózkodók számát. Van, ahol annyi bevásárlókocsit helyeznek ki, ahány vásárlót beengednek, ez természetesen a bolt alapterületétől függ, de van olyan is, ahol belépőkártyát osztanak.

A fertőtlenítő minden bejárat előtt ki van téve, a bevásárlókocsikat önkéntesek fertőtlenítik rendszeresen, az üzleten belüli közlekedést egyirányúsították, a pénztáraknál felfestett csíkok segítenek betartani az egymás közti távolságot, amelyet az emberek fegyelmezetten be is tartanak.

– Mi a munkahelyen is figyelünk erre, megbeszélések alatt is két méterre ülünk le egymástól, és a szokásos kézfogások is elmaradnak. Ez utóbbit nehéz volt megszokni, főleg az őshonos lakosoknak, mert Svájcban ez a leggyakoribb üdvözlési forma – mondta Lakatos Andrea.

Az iskolák is visszatértek a normál menetrendre, az online oktatást felváltotta a hagyományos tanítás. – Múlt hétfőtől Bogi lányom újra jár az általános iskolába, azonban nem egyszerre megy az egész osztály. A fele osztály délelőtt, fele pedig délután jár, a beléptetés is szakaszosan történik, a gyerekek két-három perc különbséggel mehetnek be az iskolába. A nagyfiam, Balázs a magyar szakgimnáziumnak megfelelő iskolába jár, pincérnek tanul. Egy napot van az iskolában, négyet a gyakorlati helyen tölt, ahol rövidített műszakban dolgoznak.

Fertőtlenítik a cipőjüket

Svájcban is fokozatosan éled újra a sportélet, így Marozsán Zoltán újra ütőt ragadhatott.

– Hosszú idő után múlt héten kezdtük újra az edzéseket. Nem használhatjuk az öltözőt és a zuhanyzót, az edzőn kívül egyszerre csak nyolcan tartózkodhatunk a teremben, a négy felállított asztalt kordonnal választottuk el. A terembe lépés előtt fertőtlenítjük a cipőnket, mindenki a saját, megjelölt labdáit használja, a másik labdájához nem nyúlunk. Remélem, hamarosan visszatér az élet a normális kerékvágásba, és szeptemberben időben megkezdődik a bajnokság – zárta Marozsán Zoltán.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában