Tisztelet a vadnak

2020.05.09. 07:00

Örökölte a természetszeretetet

Hajzer Szabolcs tájegységi fővadász az édesapjától tanulta meg a vadászat titkait.

Fotó: shutterstock

Az a mondás, hogy az alma nem esik messze a fájától, érvényes a Hajzer családra is. Hajzer Szabolcs tájegységi fővadásznak volt kitől megtanulnia a természet szeretetét, az állatok rejtőzködő életét, a vadgazdálkodás szépségét, a vadászat összes titkát, s így nem véletlen, hogy édesapját, a Nyírbogdányban élő Hajzer Lajos hivatásos vadászt követve szintén vadász lett.

Személyes példamutatás

Hajzer Szabolcs fontosnak érezte, hogy személyes példát mutatva vegyen részt a Vadászkamara megyei szervezetének márciusi dúvadgyérítési versenyén, s a szőrmés kategóriát meg is nyerte.

A terítékén 24 rókát, 30 borzot és egy aranysakált örökített meg a fényképezőgép.

– Tavaly is beneveztem a versenyre, akkor a hozzám tartozó vadásztársaságok területén vadásztam, minden este más-más vadásztársaság területét kerestem fel. Ebben az évben a gávavencsellői Nimród Vadásztársaság területét választottam.

Egyrészt mert a tájegységem közepén helyezkedik el, másrészt a 15 ezer hektárjával a legnagyobb területtel rendelkezik, harmadrészt van olyan ártéri rész is, ahol megtelepedett az aranysakál, és szerettem volna azt is terítékre hozni – mesélte lapunknak a Tisza menti tájegység fővadásza, aki a verseny előzetes szervezéséből is kivette a részét.

– Az esti óráktól úgy másnap hajnal 1 óráig voltam kint a terepen a hivatásos vadásszal vagy az elnök úrral, hiszen pihennem is kellett, hogy nappal dolgozhassam.

Végigjártuk az állattartó telepek környékét s azokat a helyeket, ahol tudtuk, hogy vannak borzkotorékok és borz­várak.

– A vadászati hatóságtól megkértük az engedélyt fegyverlámpa használatára és a ragadozók idényen kívüli elejtésére, ugyanis míg a róka és az aranysakál egész évben, a borz csak júliustól vadászható. Időnket és energiánkat nem sajnálva felkerestük a már említett frekventált helyeket.

Szakmailag nagyon építő jellegű kezdeményezésnek tartom ezeket a dúvadritkítási heteket, különösen úgy, hogy a Tisza menti tájegység valamennyi vadászatra jogosult társasága aktívan részt vett a versenyben több-kevesebb sikerrel.

A versenyben részt vevők ugyanis napi kapcsolatban állnak egymással, megbeszéljük az eredményeket, az elejtett ragadozókról fényképeket küldünk egymásnak, ugyanakkor ötletekkel, tanácsokkal, módszerekkel is segítjük egymást. Úgy gondolom, mindez egyben a szakmát is előreviszi.

Segíteni a vadásztársaságokat

Jövőre azt tervezi Hajzer Szabolcs, hogy a verseny hetében minden este más-más vadásztársaság területét keresi fel, hogy személyes jelenlétével támogassa, inspirálja a többi versenyzőt.

Mivel az idén már bizonyította, hogy milyen eredményeket lehet elérni a dúvadgazdálkodás területén, jövőre az egyéni részvétel helyett a vadásztársaságok összesített eredményét szeretné majd segíteni.

Mint elmondta, a tájegysége területén sok fiatal, jó képességű hivatásos vadász dolgozik, akik az év többi időszakában is nagy figyelmet fordítanak az eredményes dúvadgazdálkodásra. Élnek a régi és az új módszerekkel is, hiszen ismét reneszánszát éli a csapdázás, s remélhetőleg mindez kedvező hatással lesz majd az apróvadállományra is.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában