állatpark

2020.05.27. 07:32

Szapora gyermekáldás a páviánok dombján

 A Nyíregyházi Állatpark páviáncsapata az ország legnagyobb hordája, hiszen a park az Afrika-panorámát megjelenítő kifutórendszerében 50 felnőtt egyedet és számtalan utódot számlál, itt, egy hatalmas dombon lehet meglesni a mindennapjaikat.

Fotó: állatpark

A kifutórendszerben igazi bébibumm következett be, hiszen 10 kis állat született, ráadásul csapaton belül ugyanazon apától. Ez a faj ugyanis háremekben él, s csak a basák párosodhatnak a nőstényekkel.

A kifutóban több hárem is található, egyedeik biztos távolságból figyelik egymást, és sosem vegyülnek. A hárem­urakat játszi könnyedséggel meg lehet különböztetni.

Nemcsak kétszer nagyobbak a nőstényektől, de vállukat hosszú, vastag, ezüstös szőrköpeny borítja, és tekintélyes szemfogakkal rendelkeznek (imitált ásítással ezt mutogatva fitogtatják erejüket).

A most született kölykök a felnőttektől eltérően egész sötét szőrűek, s vagy anyjuk hasán-hátán csimpaszkodnak, vagy „egy faroknyi” távolságról – anyjuk minden esetben fogja utóda farkát, s nem engedi messzebbre – igyekeznek felfedezni a világot, írta közleményében a Nyíregyházi Állatpark.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában