Demecser

2020.06.26. 20:00

A vakokon is segít Kristóf fejpántja

Kántor Kristóf fejen hordható eszközzel a vakoknak és a gyengénlátóknak adna új esélyt.

Rátkai Sándor, Demecser polgármestere gratulált Kántor Kristófnak

Fotó: FAZEKAS ISTVÁN

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrije ebben az esztendőben egy híján száz pályázat közül választott ki tíz díjazott projektet, emellett tizenegy témát kiemelt dicséretben részesített.

A verseny fővédnöke dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, a zsűri elnöke pedig dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzora volt.

Biztonságot nyújt

Harmadik díjban részesült a demecseri Kántor Kristóf „H.O.R.U.S.” elnevezésű pályázatával.

A HORUS „megfejtése”: Hallás Orientált Rekogníció Utáni Segítő. A találmányom egy olyan fejpántszerű eszköz, ami segítséget nyújt a vakok és gyengénlátók számára a tárgyak felismerésében és a tájékozódásban.

– A fejpántban helyet kapnak szenzorok, amelyek jelzik a környező objektumok közelségét. Amennyiben egy akadály olyan közelségbe kerül, ami már veszélyes lehet a felhasználóra nézve, akkor az eszköz jelzi ezt a felhasználónak. Ezenkívül helyet kap még rajta egy kamera, ami képi adatot továbbít a feldolgozóegységnek, az pedig mély neurális hálózatok segítségével feldolgozza, hogy milyen objektumok láthatóak a kameraképen. A felismert objektumok neveit hang formájában továbbítja a felhasználónak.

Az eszköz lényege, hogy minél biztonságosabbá tegye a vakok és gyengénlátók mindennapjait.

– Lassan két éve foglalkozok innovációs projektekkel. De már korábban is érdekelt a gondolat: vajon hogyan lehetne segíteni másokon? Mindenképpen társadalmilag hasznos területen szerettem volna alkotni, ezért esett a választásom a vakságra – fejtegette Kristóf, aki a helyi gimnáziumba, azaz a Demecseri Oktatási Centrumba jár, a fő érdeklődési területe az informatika.

Többletpontok

– A HORUS elkészítése sok munkával járt. Mivel a projektet egyedül fejlesztettem, önállóan kellett megtanulnom mindent, ami szükséges volt ahhoz, hogy létre tudjak hozni egy működőképes prototípust – kezdve a 3D modell megtervezésétől a programozáson át egészen az elektronikáig.

Kristóf szerint a Magyar Innovációs Szövetség által hirdetett tehetségkutató vetélkedés minden kétséget kizárólag a legrangosabb hazai ifjúsági innovációs verseny.

Kántor Kristóf a fejpánttal

– A nyertesek számos díjban részesülnek. Például van lehetőség részt venni külföldi versenyeken és kiállításokon, ezenfelül felvételi többletpontokkal és pénzjutalommal is jár. Tiszta szívvel tudom ajánlani a versenyt bárkinek, aki ki szeretné próbálni magát ebben a közegben. Reménykedtem benne, hogy dobogós helyezést sikerül elérnem, mégis meglepődtem, amikor értesítettek az eredményről.

Mivel kilencvenkilencen pályáztak, kicsi volt az esély, de szerencsére sikerült elnyernem a zsűri tetszését. A környezetemet is sikerült meglepnem. Olyannyira, hogy Demecser polgármestere, Rátkai Sándor is személyesen gratulált nekem, ami nagyon jólesett. Azt mondta, hogy öregbítettem a város hírnevét. Szeretném, ha a HORUS a jövőben minél több vak és látássérült ember életét tudná könnyebbé tenni.

Működőképes modell

Az Ericsson Magyarország Kft. által felajánlott első díjban Ecsedi Boglárka részesült. A „Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával – mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben” című pályázatának eredménye egy működő algoritmus, amely az eddigieknél 11 százalékkal pontosabban detektálja a veszélyes tengeri vagy óceáni visszaáramlásokat.

A Valor Hungariae is felajánlott egy első díjat, amit Rózsavölgyi Mátyás érdemelt ki a „Távirányítható Marsjáró készítése” című pályázatával. Az eredeti Marsjárók mintájára készült működőképes modell a dokumentáltságával alkalmassá teszi a projektet arra, hogy felhasználják az oktatásban az ilyen irányú érdeklődés felkeltésére.

A Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját, illetve egy másik első díjat Gál Emese kapta a Bronchus Protect című pályázatával. A projekt eredménye egy rendkívül felhasználóbarát, a levegő minőségét monitorizáló alkalmazás, melynek segítségével online, interaktív módon elérhetőek a mért paraméterek és prevenciós javaslatok a krónikus betegséggel élők és egyéb, a szennyezett levegőre tudatosan figyelő emberek számára.

Ladányi Tóth Lajos

Tudósjelöltek versenyeznek egymással

Az Európai Unió 1988-ban döntött arról, hogy hivatalosan átveszi a Philipps által 1968 óta lebonyolított európai ifjúsági tudományos verseny megszervezését. Az EU Fiatal Tudósok Versenyének célja, hogy a fiatalok figyelmét a tudomány, a technológia és a kutatás-fejlesztés területére irányítsa. Évente átlagosan 25 ezer fiatal tudós, illetve tudósjelölt (elsősorban középiskolás) indul az egyes európai országokban megrendezett versenyeken. A döntőt először 1989-ben rendezték meg Belgiumban.

A Magyar Innovációs Szövetség 1991-ben írta ki az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyt az EU-versenyek mintájára. Nevezni lehet bármilyen probléma tudományos szintű megoldására irányuló ötlettel, javaslattal a természettudományok, a környezetvédelem, az informatika, a távközlés, a számítástechnika és a műszaki tudományok, valamint a matematika területéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában