Koronavírus

2020.06.05. 17:30

Államvizsga: ahogy még nem volt

Van, ahol személyesen, van, ahol online államvizsgáznak a hallgatók.

Esküt tesznek az Egészségügyi Kar végzősei a tavaly nyári diplomaosztó ünnepségen, az idén ez is másképp lesz | Fotó: DE

A koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet alaposan felforgatta a felsőfokú intézmények életét is, ahol június már a záróvizsgák időszaka, azonban az idén ez is másképp alakul.

Rendhagyó vizsgaidőszak vár a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán is a 257 végzős hallgatóra.

– A társadalomtudományi képzésben viszonylag egyszerű az államvizsga lebonyolítása, hiszen az eredeti tanrend szerint június elején a hallgatók – nem személyes jelenléttel – online záróvizsgáznak, rendben és időben végezni tudnak – válaszolta lapunk kérdésére a kar dékánja.

Esküt tesznek az Egészségügyi Kar végzősei a tavaly nyári diplomaosztó ünnepségen, az idén ez is másképp lesz | Fotó: DE

Dr. Móré Mariann elmondta, hogy az egészségtudományi képzésben nehezebb a helyzet, mert itt minden évfolyamon, de különös tekintettel a végzősök esetében nagyon magas az óraszám, amit külső helyszíni gyakorlaton kell teljesíteni, ez feltétele a záróvizsgának. Ezeket a gyakorlatokat a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt felfüggesztették, az egészségügyi és szociális intézmények, ahol a hallgatóink a gyakorlatukat teljesítették volna, a külvilág előtt zárva voltak. A vizsgakövetelmények azonban nem változtak, minden hallgatónak kötelező a gyakorlat – részletezte dr. Móré Mariann, s hozzátette: nem csupán arról van szó, hogy a szülésznő, a mentőtiszt vagy a védőnő, jelen van az intézményben, hanem meghatározott feladatokat kell végrehajtania.

A leendő szülésznők már kezdtek

– Nagyon jó érzés azt tapasztalni, hogy minden gyakorlati képzőhelyünkkel folyamatosan a megoldást keressük, hogy a hallgatók elkezdhessék a gyakorlatot, s augusztus 31-éig az egészségtudományi szakon is befejeződhessenek az államvizsgák – hangsúlyozta a kar dékánja, aki elmondta: a Jósa András Oktatókórházba, a klinikai központba és a debreceni Kenézy-kórházba a szülészetre beengedik a szülésznő szakos hallgatókat a meghatározott védelmi felszerelések biztosítása mellett.

Itt a hallgatók már megkezdhették a gyakorlatot, de a központi utasítás értelmében a mentőállomásra még nem mehetnek be, pedig nagyon fontos lenne, hogy júniusban mindenképp elinduljon a gyakorlat. Aminek például a védőnők és mentőtisztek esetében is komoly anyagi terhei vannak, ugyanis az Egészségügyi Karnak kell biztosítania azokat a védőfelszereléseket, amelyek kötelezőek, amikor a hallgató elmegy egy családhoz vagy beteghez. A dékán példaként említette, hogy csak az egyszer használatos védőoverall csaknem 8000 forintba kerül, így terveznek, átcsoportosítanak, hogy meglegyen a védőeszközök beszerzéshez szükséges anyagi fedezet, mert az eredeti költségvetésben, a képzési normatívában ilyen tétel nem szerepel.

Én bízom abban, hogy augusztus végéig rendben lebonyolíthatjuk az államvizsgákat, a szakterületek is nagyon várják a frissen végzett szakembereket

– jelentette ki dr. Móré Mariann, aki azt is hozzátette: a veszély még nem múlt el, védeniük kell a hallgatóikat, az embereket, a betegeket. Az egészség védelme mindenek feletti, ez óvatosságra int mindenkit. Az Egészségügyi Kar dékánja megjegyezte: nem látni, hogy a korlátozó intézkedéseket érintő könnyítések mit hoznak a jövőben. Ha a korábbi formában nem is lesz rá lehetőség, de arról sem mondtak le, hogy ünnepélyessé tegyék a diploma átadását.

Elkerülik a csoportosulást

A nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán a korábban tervezett időszakban, június 15–20. között államvizsgáznak a végzősök.

– A hallgatók személyesen, egy számukra kijelölt időpontban fognak megjelenni, és a záróvizsga-bizottság előtt – egyszerre két kérdező tanárnál több nem tartózkodik majd a tanteremben – adnak számot a tudásukról. A vizsgákat több helyszínen és egymást követő napokon tartjuk, így lesz lehetőség a tantermek fertőtlenítésére. Az épületbe csak szájmaszkban lehet belépni, és mindenkinek használnia kell a portán elhelyezett kézfertőtlenítőt – mondta el lapunknak dr. Véghseő Tamás atya. Az intézmény rektora hozzátette: azért hívják előre meghatározott időpontokra a diákokat, hogy elkerüljék a csoportosulást.

– A hallgatók május 30-áig jelentkezhettek a záróvizsgára, melynek feltételrendszerében a koronavírus-járvány miatt annyi könnyítés lépett életbe, hogy a hallgatók a szakdolgozatot és portfóliót egyéni kérelem alapján június 5-éig adhatják le, vagy akár postai úton is beküldhetik. A záróvizsgát követő diplomaosztó ünnepséget az idén a tanévnyitónk idejére, szeptember 13-ára tervezzük.

Személyesen és online is

Kovács Fanni, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola hallgatója élete első államvizsgájára készül.

– A vírus, a korlátozások csak fokozták ezt az érzést, mert eleinte nem tudtuk, hogy meg lesz-e tartva egyáltalán, ha pedig igen, akkor online vagy személyesen kell államvizsgáznunk. Később értesültünk róla, hogy a szabályokat maximálisan betartva az utóbbi mellett döntöttek, míg a Nyíregyházi Egyetemen magyar szakon online tesznek záróvizsgát. Szerencsére a tanulmányi osztály vezetője folyamatosan a hallgatók rendelkezésére áll, bármilyen kérdésben számíthatunk a segítségére.

Egyelőre nem tudom képzelni, hogy fogom kibírni a meleg és párás maszkban a vizsgát, de el kell fogadnunk, hogy az óvintézkedések a mi érdekünket szolgálják, és igyekeznünk kell, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból.

– Kissé tartok a záróvizsgától, hiszen a tételek az ötéves tananyagot ölelik fel, és még arra sem volt időm, hogy a szakdolgozat és a portfólió elkészítésének fáradalmait kipihenjem – jegyezte meg Fanni, aki bízik benne, hogy szép eredményekkel zárhatja a főiskolás éveit.

BM, CsA, MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában