Nemzeti Vízstratégia

2020.06.25. 19:26

Erőtől duzzadnak Tiszalökön

Óriási kihívásnak tartja a kivitelező a duzzasztómű és hajózsilip rekonstrukcióját.

Forrás: Pusztai Sándor

Fotó:

Hatalmas beruházás részese Magyarország második legnagyobb teljesítményű vízerőműve. A duzzasztómű építése hetven évvel ezelőtt kezdődött el (többek között hadifoglyok, szovjet fogságba esett magyarországi németek kétkezi munkájával), és 1954 tavaszán adták át. Négy esztendővel utána készült el a hajózsilip, a vízerőtelepet pedig 1959. szeptember 22-én helyezték üzembe, majd rákapcsolták az országos villamos hálózatra.

Jelenleg a Nemzeti Vízstratégia kiemelt részeként nagyszabású felújítási munkálatokkal szembesülhet az, aki Tiszalökre látogat.

Teljes megújulás

Óriási kihívás a tiszalöki duzzasztómű és hajózsilip rekonstrukciója, ugyanis az üzemszerű működést folyamatosan biztosítani kell a munkavégzések idején is

– reagált érdeklődésünkre Bárány László projektvezető a kivitelező Kötiviép’B Kft. képviseletében.

– A rekonstrukciós munkák során a teljes létesítményen megújulnak az elzárószerkezetek, a mozgatóberendezések, az erőátvitelek, a világítások, az irányítástechnikai rendszer és a betonszerkezetek. De ezek csak a legfontosabb elemek, valójában nagyon aprólékos, minden részletre kiterjedő a tevékenységünk.

Voltak kritikus pillanatok

A később Széchenyi-díjjal kitüntetett dr. Mosonyi Emil professzor érvelése után született döntés arról, hogy a Tiszán komplex hasznosításra alkalmas vízlépcső épüljön. Az építés 50. évfordulója apropóján ünnepi konferenciát rendeztek a tiszalöki önkormányzat nagytermében 2006. szeptember 22-én. Ennek keretében felidézték az építési folyamat részleteit, valamint az eltelt fél évszázad tevékenységeit, kritikus pillanatait.

A Tisza bal partján található erőmű 3, egyenként 4,8 méter átmérőjű Kaplan-turbinával rendelkezik, ezek névleges teljesítménye 3x4,5 megawatt. A létesítmény víznyelése összesen 300 köbméter másodpercenként. A hajózsilip a duzzasztómű jobb oldali pilléréhez csatlakozik, és képes akár 1200 tonnás uszályok átzsilipelésére is. Az energiát termelő vízlépcső kiemelt jelentőségű nagyműtárgynak számít. Biztosítja az Alföldet öntöző és ivóvízzel ellátó Nyugati- és a Keleti-főcsatorna vízellátását. A létesítménynek jelentős szerepe van egy esetleges árvíz levezetésében, a vízminőségi kárelhárításban, az ökológiai vízpótlásban, az ivóvízellátásban.

– A vízlépcső három fő létesítményből áll: erőmű, duzzasztómű, hajózsilip. A rekonstrukciós munkák az utóbbi kettőt érintik. Szinte mindent felújítunk a duzzasztóműnél és a hajózsilipnél, a leglátványosabb részei a pillérek, a pillérgépházak magasépítési munkái, a nyílászárók, a tetőszigetelések cseréi és a pillérek, az üzemi híd festése.

A munkálatok 2019. január 29-én kezdődtek el, és előreláthatólag 2022. november 30-ig tartanak. A kivitelező Kötiviép’B Kft. kérte, egy műszaki változtatási javaslat keretében a határidő egyéves hosszabbítását, ennek az elbírálása folyamatban van. A Széchenyi 2020 programban 5,057 milliárd forint értékben vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg a beruházás.

Lesz egy kis csúszás

A koronavírus-járványhelyzet nem gátolta az építő jellegű folyamatot.

A munkák az ütemezéseknek megfelelően haladtak a járványhelyzetben is. Ami viszont fennakadást okoz jelen helyzetben, az a rendkívüli csapadékos időjárás, emiatt most lesz egy kis csúszás.

– Reményeink szerint ez két-három hétnél nem lesz több – jegyezte meg végezetül Bárány László.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában