Így kötődött a megyénkhez

2020.06.25. 11:30

Fizetés nélküli gyakornokként dolgozott Szamossályiban Bálint Gazda

Televíziós szerepvállalása után Bálint gazdaként ismerte és szerette meg az ország a kertészt.

felvettek valamelyik agrár felsőoktatási intézménybe, annak előbb egy éves mezőgazdasági gyakorlatot kellett teljesítenie. „Édesapám úgy intézte, hogy én ezt a kötelezettséget három különböző he lyen teljesíthessem. Az első munkahelyemen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamossályiban, fizetés nélküli gyakornokként kezdtem. Itt megtapasztaltam, milyen eredményes lehet a gyümölcstermesztés, gondolok itt elsősorban az almára, de jól termett a szilva és más egyéb gyümölcs is. Így kötődött a megyénkhez – A gazdaságot dr. gróf Hadik-Barkóczy Endre vezette, aki a területnek birtokosa volt. Húszezer hektáros területtel rendelkezett, amely Szlovákiába is átnyúlt. A gyümölcstermesztés mellett a tulajdonos külterjes szántóföldi termeléssel és állattenyésztéssel is foglalkozott. Így kötődöm én ehhez a megyéhez és Szamossályihoz, ahol az első mezőgazdasági munkatapasztalataimat szereztem – emlékezett vissza kisvárdai látogatása alkalmával Bálint gazda. VINCZE PÉTER Dr. Bálint György (1919–2020) a John Wesley Könyvesház megnyitóján 2014-ben

Fotó: A SZERZŐ ARCHÍVUMA

Életének 101. évében, június 21-én, vasárnap este elhunyt Bálint György Prima Primissima díjas kertészmérnök, újságíró, akit mindenki csak Bálint gazdaként ismert – olvastuk a szomorú hírt a hét elején.

A mezőgazdasági tudományok doktorával, aki 1941-ben kapott diplomát a Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetben, s akire „médiakertészként” is hivatkoznak a világhálón, 2014. június 6-án találkoztam személyesen Kisvárdán, a Galilea Háztemplomban, a Várday István utca 7. szám alatt ő nyitotta meg ugyanis a John Wesley Könyvesházat.

Az ünnepség díszvendége nem jött üres kézzel: ekkor mutatta be a „Magaságy – A mini édenkert” című könyvének második (javított és bővített) kiadását, amely a Wesley János Kiadó (Iványi Miklós felelős kiadó) gondozásában jelent meg.

Gazdag volt a termés

Bálint gazda a beszélgetésünk során számos érdekes, megyénkkel kapcsolatos fiatalkori történetet elevenített fel. Így például azt, hogy az érettségije évében, 1937-ben az volt a szokás, hogy akit felvettek valamelyik agrár felsőoktatási intézménybe, annak előbb egy éves mezőgazdasági gyakorlatot kellett teljesítenie.

„Édesapám úgy intézte, hogy én ezt a kötelezettséget három különböző helyen teljesíthessem. Az első munkahelyemen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamossályiban, fizetés nélküli gyakornokként kezdtem. Itt megtapasztaltam, milyen eredményes lehet a gyümölcstermesztés, gondolok itt elsősorban az almára, de jól termett a szilva és más egyéb gyümölcs is.

Így kötődött a megyénkhez

– A gazdaságot dr. gróf Hadik-Barkóczy Endre vezette, aki a területnek birtokosa volt. Húszezer hektáros területtel rendelkezett, amely Szlovákiába is átnyúlt. A gyümölcstermesztés mellett a tulajdonos külterjes szántóföldi termeléssel és állattenyésztéssel is foglalkozott. Így kötődöm én ehhez a megyéhez és Szamossályihoz, ahol az első mezőgazdasági munkatapasztalataimat szereztem – emlékezett vissza kisvárdai látogatása alkalmával Bálint gazda.

Vincze Péter

 

Életrajz

Bálint György 1919. július 28-án Gyöngyösön született, kertészmérnöki oklevelét a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián 1941-ben kapta meg, majd 1949-ben a Magyar Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát is szerzett.

Dolgozott főagronómusként és főkertészként, agrártankönyveket írt, különböző kertészeti szaklapokat szerkesztett, és több újságban rendszeresen publikált.

1981-től 2009-ig a Magyar Televízió Ablak című közérdekű magazinműsorának állandó munkatársa volt, 1991-től főszerkesztője lett a csatorna Gazdaképző című adásának. Televíziós szerepvállalása óta nevezik „Bálint gazdának”.

Munkásságát többek közt a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével (2005) és Prima Primissima díjjal (2017) ismerték el, több település díszpolgári címmel tüntette ki.

100. születésnapja alkalmából a Reu­ters készített róla riportot, az idén februárban a XVI. kerület díszpolgára lett, de a koronavírus miatt elmaradt az átadóünnep márciusban.

(Forrás: agroforum.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában