Nyíregyháza

2020.07.04. 18:33

A dicsőséges pozsonyi csatára emlékeztek

Napra pontosan 1113 éve, 907. július 4-én kezdődött a pozsonyi ütközet, a kora középkor fontos csatája.

– Olyan korban élünk, ahol megmosolyogják azokat, akik a dicső őseikre emlékeznek. Öntudatlan masszát akarnak silányítani Európa országaiból, de mi nem ilyet hazát akarunk, hanem egy brutálisan erős nemzetállamot. Ezért is kell felidéznünk a történelmünkben meghatározó jelentőségű pozsonyi csatát, ezáltal is hordozzuk tovább a remény mécsesét – fogalmazott Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke szombaton, a nyíregyházi Országzászló téren rendezett megemlékezésen.

Napra pontosan 1113 éve, 907. július 4-én kezdődött a pozsonyi ütközet, a kora középkor fontos csatája. Hiába volt a két és félszeres túlerő, őseink megsemmisítő csapást mértek rájuk, többek között Luitpold bajor herceg, Theotmár salzburgi érsek és a teljes bajor nemesség is elesett.

Ez volt az első honvédő háborúnk. Méltó módon kell emlékezni őseinkre

– fogalmazott Földi István hadtörténész, a megyei közgyűlés tagja.

– Egyesek gyakrabban idézik fel a vesztes csatákat, Muhit, Mohácsot vagy a Don-kanyart, pedig inkább a pozsonyi csatát lenne érdemes dicsőíteni, hiszen ez a győzelem biztosította a magyarság jövőjét a Kárpát-medencében. Sajnos, belekerült ez is a nemzeti feledtetésgubancba, és mi most is azt mondjuk: ideje lenne a helyére tenni a múltunkat! A diadalnak köszönhetően 123 évig nem indult újabb támadás a magyarok ellen, így a honfoglaló őseink berendezkedhettek az új hazájukban, és egy új, erős állam alapjait tették le.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában