ambrosia

2020.07.30. 11:30

A levegőből derítik fel a parlagfüvet a megyében

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy augusztustól elkezdi a parlagfűvel fertőzött táblák légi felderítését a megye teljes területén.

Forrás: KM-archív/Sipeki Péter

A földhivatali mezőgazdász és a növényvédelmi felügyelő a parlagfüves területeket beméri, jegyzőkönyvezi, lefotózza – ezekre a dokumentumokra a későbbi eljárás lefolytatásához van szükség.

A felvételezés során a nem művelt, ugaroltatott parlagfüves és nem megfelelően gyomirtott területeket, táblaszéleket is dokumentálják, a fertőzött tarlók felderítése az elsők között szerepel.

Bírságot kell fizetni

A gazdálkodó kötelessége a vonatkozó törvény alapján az ilyen fertőzött részeken az egészségkárosító allergén parlagfű kiirtása. A közérdekű védekezés elrendelésének és az ezzel járó szankciók elkerülésének legjobb módja a tarlóhántás megfelelő minőségű elvégzése.

A nem megfelelően gyomirtott kultúrákban (napraforgó, szója, csillagfürt, dinnye), táblaszéleken, mezsgyéken, önkormányzati utakon, ugaroltatott területeken, zárt kertekben is el kell végezni a kaszálást, gyomirtást.

Az eljárás megindítását követően, a felvett terület nagyságtól függően növényvédelmi bírságot kell kiróni, valamint az eljárás költségeinek megtérítéséről is rendelkezni kell – a bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, ezt az összeget a földhasználónak vagy tulajdonosnak kell megfizetnie.

A megyei kormányhivatal kéri a gazdálkodókat, hogy ne mulasszák el, illetve ne halasszák későre a használatukban lévő területek művelését, mivel a pollent szóró parlagfűnek humánegészségügyi, agrotechnikai és gazdálkodási szempontból is nagy a kockázata.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában