Szabolcs

2020.07.15. 18:08

Több megyei települést érintene a Szent László-emlékút

Szent László a magyar lovagkor példaképe volt.

A legendás szabolcsi földvár

Fotó: Ungi Lajos

A napokban a Szabolcson megtartott Szent László-ünnepen jelentette be dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője, hogy Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, valamint négy országgyűlési képviselő – Kovács Sándor, dr. Simon Miklós, dr. Seszták Miklós és dr. Vinnai Győző – kezdeményezik a kormánynál a Szent László lovagkirály zarándokút létrehozását.

Ötvennégy kultuszhely

– Minden esztendőben június 27-én I. Szent László királyra emlékezik az egyház, a történelemtisztelő, a múltkedvelő, a hívő ember – mondta dr. Vinnai Győző.

– Szent László a magyar lovagkor példaképe volt, mondáink hőse, alighanem a legnépszerűbb magyar szent, hiszen Erdély első számú védőszentje is volt. A középkori hazai mondák és legendák annyira egyetlen szentünket sem magasztalták, mint László királyt.

Vinnai Győző | Fotó: Dodó Ferenc

Talán ez azzal is összefügg, hogy László király az István halála utáni feudális anarchiát megszilárdította, és törvényeket is hozott. Azért volt lovagkirály, mert kardot is tartott a kezében, tehát győztes csatákat tudhat magáénak. Hozott világi és egyházi törvényeket is. Nagyon fontos, hogy akkoriban a király és kísérete az ország egyik helyéről a másikra vonult, és úgynevezett törvénylátó napot tartott, így jutott el 1092-ben Szabolcs településre, ahová a szabolcsi zsinatot hívta össze, ahol törvényeket hozott. Ez a zsinat rendezte a papok nőtlenségének kérdését, az egyházi javak elidegenülését tárgyalták meg, rendezték az ünnepnapokat és a böjti napokat. Ez a legkorábbi forrásunk arról, hogy a mi eleink milyen napokat ünnepeltek.

Szent László kultuszát nem csak ez teremtette meg.

– Szent László királyunk a lerombolt templomokat újjáépíttette, és megerősíttette a templomba járás kötelezővé tételét. Ez a törvény korábban is létezett, de Szent László ezt gyakorlattá tette, a pogány szertartásokat pedig tiltotta. Halálát követően a kultusza gyorsan terjedt, sírja csodatévő zarándokhely lett. III. Béla 1192-ben kezdeményezte I. László szentté avatását. Kérésére az akkori pápa, III. Celesztin két bíborost küldött Magyarországra, hogy a király nagyváradi sírjánál történt csodákat felülvizsgálják. A csillagjelenés győzte meg igazán az olasz bíborosokat. 1192. június 27-én, tehát László-napon délben a váradi székesegyház fölött fényes csillag gyúlt ki, és ott lebegett a magasban két órán át. Szent László napját azóta sem halála napján, hanem a csillagjelenés évfordulóján ünnepeljük. Az egész Kárpát-medencében jelenleg 54 Szent László-kultuszhely van – folytatta az országgyűlési képviselő.

Tiszteletadás

Erdélyben, a Felvidéken és természetesen Magyarországon is vannak Szent László-­kultuszhelyek.

A lovagkirály emlékére épített kulturális és természeti értékek az örökségünk része és a népi hagyományaink meghatározó elemei.

– Az előbb említett ötvennégy kultuszhely átszövi a Kárpát-medencét. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat a testvérmegyei együttműködés programjai révén Hargita, Kovászna megyével, a Hierotheosz Egyesülettel és más partnerekkel évek óta fontosnak tartja Szent László örökségének megőrzését. Ezért tettünk egy javaslatot a kormány számára, ami a Szent László lovagkirály zarándok­út megyei szakaszával kapcsolatos. Azt javasoljuk: Mátraverebély-Szentkút–Szabolcs–Laskod–Baktalórántháza–Napkor–Máriapócs–Debrecen–Nagyvárad. A megyei szakasz öt Szent László-örökséget őrző települést, valamint nemzeti kegyhelyünket, Máriapócsot érintené – tette hozzá befejezésül dr. Vinnai Győző.

Visszakerülni a térképre

– Ha ez a zarándokút létrejönne, az azt jelentené, hogy a megye névadó települése ismét visszakerülne a térképre – fejezte ki örömét Csegei László, Szabolcs polgármestere. – Fogadóhelyként egy olyan programeleme lenne a településnek, ami évről évre biztos pont a számunkra.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában