ésszel!

2020.07.31. 20:00

A strandolás veszélyes is lehet, vigyázzunk!

Az önfeledt nyaralás közben könnyű elfeledkezni az írott és íratlan vízparti szabályokról, pedig ezek betartása életet menthet.

Fotó: Dodó Ferenc

A közelmúltban szörnyű tragédia történt a Balaton-parton: a siófoki strandon megfulladt egy fiatal férfi, valószínűleg a vízibicikliről ugorhatott a vízbe.

– Balatonlellén voltunk, amikor ez a baleset történt, még a mentőhelikoptert is láttuk – mondta Nagy Viktor, a Leveleki Tó-Centrum turisztikai vezetője.

– Szerencsére nálunk még soha nem történt ilyen baleset. A strand területén már nem lehet vízibiciklit bérelni, de amíg ezzel is foglalkoztunk, komoly szabályokkal üzemeltettük: tilos volt beugrani róla a vízbe, illetve látótávolságon kívülre hajtani. Szükség volt az óvintézkedésekre, mert szerintem ez az egyik legveszélyesebb vízi játék: nagy baj lehet belőle, ha a biciklizés során felhevült testtel beleugranak a tóba a strandolók, illetve ha túlterhelik a járművet.

Nagy Viktor arról is beszélt, hogy a legtöbb baleset a felelőtlen használathoz vezethető vissza.

Pásztor István főállásban mentő-szakápoló az Országos Mentőszolgálatnál, másodállásban pedig már hat éve vízimentő a Leveleki Tó-Centrumnál. Elmondása szerint sokat segíti a munkájukat, hogy ma már sorbója jelöli ki a vízben azt a területet, ameddig bemehetnek a strandolók: évekkel ezelőtt sokan megszegték a szabályokat, és a húszméterenként kihelyezett bóják között „beszöktek” akár a tó közepéig is.

Ittasan úszott a mély vízbe

– Amióta itt dolgozom, három alkalommal kellett újraélesztenem egy-egy vendéget, de egyik eset sem kijelölt strandterületen történt. Az egyik alkalommal egy negyvenkét éves hölgy egy friss szívműtét után tiltott helyen fürdőzött, és felhevült testtel beugrott a vízbe. Egy huszonéves fiatalember alkohol hatása alatt úszott a mély vízbe, egy másik esetben pedig vízisíelés közben egy 42 éves férfi egy addig nem ismert szívbetegség miatt lett rosszul. Szerencsére mindháromszor sikerült elkerülni a tragédiát – tette hozzá Pásztor István.

Török Vince és apukája, Tamás Jászárokszállásról jöttek családlátogatóba, és hűsítő pancsolásra is volt idő a leveleki strandon
Fotó: Dodó Ferenc

Maros Árpád közel hét éve dolgozik a tiszavasvári Szentmihályi Gyógyfürdőben, az uszodamesteri képesítést még 2000-ben szerezte meg.

– A képzés hat hónapig tartott. Elméleti része is volt, de különféle vízimentési gyakorlatokon is részt vettünk, időre kellett leúszni egy bizonyos távot, ahogy természetesen megszereztük az elsősegélynyújtáshoz szükséges alapismereteket is – emlékezett vissza Maros Árpád, akitől megtudtuk, az uszodamester nem egyenlő az úszómesterrel: az előbbi mesterségesen kialakított medence mellett látja el a feladatát, az utóbbi a nyílt vízen, mint például a Tisza mellett dolgozik.

– A vendégek biztonságán túl ügyelnem kell a tisztaságra, ellenőriznem kell, hogy megfelelő-e a burkolat, de hozzám tartoznak egyes üzemeltetési feladatok is, így a hullámmedence felügyelete is, ugyanis uszodagépészként is dolgozom a strandon – sorolta Maros Árpád.

Hozzátette, sajnos, minden szezonban előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek, melyek előidézője leggyakrabban a túlzott alkoholfogyasztás.

– Megtörtént, hogy egy férfi többet ivott a kelleténél, és ittas állapotban ugrott a hideg medencébe, és tüdőembóliát kapott. Kijött a mentő, fél órán keresztül élesztettük újra, majd csak a kórházban sikerült stabilizálni az állapotát. A gyerekeknél a legnagyobb veszélyforrás az ugrálás – nyomatékosította a Szentmihályi Gyógyfürdő uszodamestere, majd elmondta, természetesen minden srác szaltót szeretne ugrani, és sajnos nem ritka, főleg a hátraszaltó esetében, hogy beverik a fejüket a medence peremébe, szélébe.

Az úszómester segített

– Talán a legnagyobb gondot az jelenti, hogy sokan nem megfelelően mérik fel a saját fizikai állapotukat és az úszástudásukat – kezdte lapunk tájékoztatását Podlovics Lajos, aki egy közelmúltban megtörtént esetet hozott fel példaként.

– A Tófürdőn egy apuka bekísérte a fiát a vízbe úszni, ám a közös úszás vége az lett, hogy az apuka hamarabb elfáradt, mint a gyerek, és végül az úszómesternek kellett a partra segítenie az édesapát.

Nagy Viktor turisztikai vezető mutatja a táblákkal határolt területet a strandolók számára
Fotó: Dodó Ferenc

A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. értékesítési vezetője kiemelte, megfelelő erőnlét nélkül ne vállalkozzunk hosszabb úszásra, inkább több alkalommal ússzunk, de rövidebb távon, azt is olyan részeken tegyük, ahol biztosan leér a lábunk.

Az Aquarius Élményfürdőben a hullámmedencénél is fokozottan kell figyelniük az úszómestereknek.

– Nem véletlen, hogy ide nem engedünk be úszógumival vagy karúszóval senkit, mert a hullám a karúszót a gyerekkel együtt maga alá gyűrheti, illetve az úszógumival a gyermek nekicsapódhat a medence falának – mondta, majd beszélt a fürdőkben található sodrófolyosóról is. Itt nem szerencsés, ha a szülő és a gyermek egymással összekapaszkodva indul neki a sodrásnak, vagy ha a szülő a gyermek karját fogja, mert a sodrás során csavaró hatás érvényesül, ami szintén veszélyforrás lehet.

– A csúszdáknál az egyik alapvető szabály, hogy a vízbe érkezés után, amint lehet, hagyjuk el a medencét, nehogy a következő csúszó a nyakunkban landoljon – zárta Podlovics Lajos.

Ébernek kell lenni

Pető László három éve uszodamester a nyírbátori Sár­kány Wellness és Gyógyfürdőben, de korábban dolgozott a Leveleki-tónál, ahogy a megyeszékhelyen, Sóstón is.

– Van egy 3 méter mély medencénk, talán itt kell a leginkább ébernek lennem, persze, nemcsak nekem, hanem a vendégeknek is. Itt nem szabad labdázni, sem karúszóval vagy úszógumival bemenni a vízbe. Mielőtt a vendégek igénybe vennék a medencét, szinte mindegyiküktől megkérdezem, tud-e megfelelően úszni – mondta lapunknak a Nyírbátorban dolgozó Pető László, akinek eddig kétszer kellett újraélesztenie fürdővendéget, de szerencsére egyik alkalom sem torkollott tragédiába.

NA, TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában