Akadnak szorult helyzetek

2020.07.24. 14:00

Mennyire megbízhatóak a nyíregyházi társasházi liftek?

A nyíregyházi felvonók többsége a hetvenes években épült, és megérett a felújításra.

tség fedezéséhez hitel felvételére is szükség lesz. – Sajnos, előfordulnak vakriasztások is, amikor véletlenül vagy heccből nyomják meg a vészjelzőt, illetve nem ritka a rongálás, például a gombok, a lámpatest tönkretétele sem. Károkozás esetén feljelentést teszünk a rendőrségen az ismeretlen tettes(ek) ellen, s bízunk a nyomozás eredményességében – tette hozzá Siktár Valéria. MI, PI A nyíregyházi Tóth Alexandra biztonságban érzi magát a liftben

Fotó: Sipeki Péter

Ahogy arról beszámoltunk, nemrégiben liftbe szorult egy férfi Nyíregyházán, a Szántó Kovács János utca egyik társasházában. Akkor sokakban felmerült a kérdés: mennyire biztonságosak a panelházak felvonói? A témáról Kovács József liftszerelővel beszélgettünk, aki kollégáival sokat tesz azért, hogy a város liftjeiben senki se kerülhessen szorult helyzetbe. A szakember elmondta: a nyíregyházi felvonók jelentős része a hetvenes években épült, azaz rájuk fér a felújítás.

– Manapság is üzemelnek több mint negyvenéves felvonók a megyeszékhelyen. A meghibásodásuk nagy galibákat okozhat, a felújításuk pedig nem egyszerű, mivel a régi típusú lifteken szinte mindent ki kell cserélni, ami sok pénzbe kerül – árulta el lapunk érdeklődésére Kovács József liftszerelő.

– Az egyszerűbb felújítások során kicseréljük a vezérlést és az elektromos berendezéseket, rendbe tesszük a fülkét, az ajtókat. A hajtómű és a kötelek maradnak, amennyiben biztonságosan tovább működtethetők. Az ilyen felújításokat öt év garanciával vállaljuk. Ez jóval költséghatékonyabb, mint a liftek komplett cseréje. Mintegy 4,5 millió forintba kerül egy igényes felújítás, ami elsőre soknak tűnhet, de egy nagyobb épületben, ahol például 80 család lakik, eloszlik a kiadás – ismertette a felújítással járó kiadásokat Kovács József.

Gyorsan jön a segítség

A felvonók baleset-veszélyessége kapcsán hangsúlyozta: a liftek megbízhatóan üzemelnek, nagyon biztonságosra tervezték őket, előfordulnak azonban meghibásodások, s az kétségkívül bosszantó, ha valaki a fülkében ragad. Ilyenkor riasztani kell az ügyeletes központokat, a „mentőosztag” pedig kiszabadítja a szorult helyzetbe került illetőt.

– A szakemberek speciális kulccsal rendelkeznek, amellyel kinyitják a lift ajtaját, s ha szükséges, kézi erővel szintbe tekerik, hogy kiemelhessék a bent rekedt embert. A mentést követően miénk a terep, kimegyünk, és helyrehozzuk a rakoncátlankodó liftet, hiszen az ügyeleten keresztül csak a mentést végzik el.

– A felvonókban leggyakrabban valamilyen elektromos berendezés hibásodik meg. A sok áramkör közül elég egy, amelyik elkoszolódik, vagy lejár a kihordási ideje, s máris megakasztja a működést – avatott be a mentés rejtelmeibe a szakember, majd megjegyezte: nagyon ritkák az ilyen meghibásodások, kéthavonta talán egy ilyen esettel találkoznak a szerelők.

– Igaz, aki egyszer a liftben ragadt, egy időre biztosan a lépcsőzést választja – mondta nevetve Kovács József, aki szerint megéri a liftek felújítása mellett dönteni, hiszen az új vagy renovált felvonók javítása nagyságrendekkel kevesebb munkával jár, s az energiafogyasztásuk is alacsonyabb. A drótkötelek tizennyolcszorosan túlméretezettek, hogy biztosan elbírják a terhelést.

Előfordulnak vakriasztások is

A Nyíregyházi Lakásszövetkezet és a Lakisz Kft. valamennyi, lifttel rendelkező épületében távfelügyeleti rendszert alakíttatott ki, a házmesternél felharsanó vészcsengő ideje ugyanis jó ideje lejárt. Baj esetén a fül­kéből indítható vészhívás, a vonal végén jelentkező kezelő azonnal intézkedik, városon belül általában 10-15 percen belül a helyszínre érkezik a segítség, majd a liftkarbantartó vállalkozás elvégzi a szükséges hibafeltárást és javítást – mondta el érdeklődésünkre Siktár Valéria ügyvezető, aki minden esetről kivonulási jegyzőkönyvet kap kézhez.

– A távfelügyeleti rendszer kiépítése és fenntartása is pénzbe kerül, de vitathatatlanul szükséges, hasznos beruházás. Összesen mintegy 40 felvonót üzemeltetünk, folyamatosan gondoskodunk a koros liftek felújításáról. A minap éppen az egyik Toldi utcai lépcsőházban döntöttek a lakók a két felvonójuk modernizálásáról, a 9 milliós költség fedezéséhez hitel felvételére is szükség lesz.

– Sajnos, előfordulnak vakriasztások is, amikor véletlenül vagy heccből nyomják meg a vészjelzőt, illetve nem ritka a rongálás, például a gombok, a lámpatest tönkretétele sem. Károkozás esetén feljelentést teszünk a rendőrségen az ismeretlen tettes(ek) ellen, s bízunk a nyomozás eredményességében – tette hozzá Siktár Valéria.

MI, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában