Nyírtelek

2020.07.11. 07:00

Ösztöndíj a nagyapa emlékére

A díjat csak az kaphatja meg, aki valóban megérdemli, ösztönöz a kiemelkedő eredményekre.

Forrás: Pazár Csaba archívuma

A Magyar József tanulmányi ösztöndíjat Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke alapította saját jövedelme terhére, anyai nagyszülei emlékére, akik az 1930-as évektől Felsősóskúton éltek egészen 1970-ig, a nagyapa haláláig.

Az ösztöndíj – melynek elnevezésében a nagypapa neve tovább él – megalapításának apropója az azóta eltelt kerek 50 esztendő, és a felejthetetlen gyermekkori élmények, amelyeket itt, a Nyírtelekhez tartozó Felsősóskúton élt át.

Lezsák Sándor (balról) a nagyszülők háza előtt
Fotó: Lezsák Sándor archívuma

– Az alelnök úr szívében ma is elevenen élnek az itt töltött nyári vakációk, ahová nagyon vágyott, és ahonnan mindig feltöltődve utazott vissza Budapestre – emelte ki Pazár Csaba, a Felsősóskút Örökségéért Alapítvány kuratórium­elnöke.

– A szabolcsi kis falu számtalan élménnyel gazdagította, s alig várta, hogy ismét a nagyszüleinél lehessen. Testvérei is elkísérték, Lajos és Klári, s az itteni gyerekeket, barátokat név szerint ismerte egészen 18 éves koráig.

Szoros kapcsolatban

– Amikor 1970-ben meghalt a nagyapa, édesanyám, Povazsanyecz Ilona vásárolta meg a házat, de a gyerekek saját kérésükre még egy hónapig nyaraltak nálunk.

Édesanyám nagy örömére azóta is gyakran a vendégeink családostól- unokástól. Szívesen látjuk őket, hiszen nagyon szoros barátság köti össze a két családot.

Mikor megérkeznek, kiszállnak az autóból és azonnal a laposon állnak meg, alig akarnak lejönni a „gyermekkori játszóterükről”.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint ez a mondat Lezsák Sándortól: „Nem szólok, ha megyek, csak előtte nap, hogy ne csinálj nagy felhajtást, mert nem szeretem. Zárd be a kaput, sétáljunk a laposon, beszélgessünk!”

– A kapcsolatunk olyan szoros, hogy ők is többször vendégül láttak bennünket Lakiteleken. Néha a szűk családdal látogatjuk meg őket, de voltunk már vendégeik egy busznyi emberrel is.

Kimagasló eredmények

– A Felsősóskút Örökségéért Alapítvány kuratóriumtagjai 2020 és 2024 közötti időre ítélik oda az általános iskola 8 éve alatt legjobb eredményt elérő tanulónak ezt a tanulmányi ösztöndíjat.

Hatalmas dolog, komoly segítség ez, hisz ekkora összeget (250 ezer forintot) még senki sem ajánlott fel korábban

– tette hozzá az elnök.

Az idén a felsősóskúti keresztnél Erdélyi Dorina Szilvia, a Szent Anna Katolikus Általános Iskola 8. b osztályos tanulója vehette át – nyolc éven át tanúsított kimagasló tanulmányi eredményéért – a rendkívüli elismerést, amelyet a kuratóriumi elnök adott át az alapító nevében.

Az átadáskor Pazár Csaba hangsúlyozta: – Legyen példa minden gyermek számára Dorina kitartása, szorgalma! Mindenki törekedjen minél jobb eredményt elérni, hiszen ezt a díjat csak az kaphatja meg, aki valóban megérdemli!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában