kis leo

2020.07.27. 14:39

Túlestek az első orvosi vizsgálaton a fehér oroszlánok

A Nyíregyházi Állatparkban gyakori látvány, hogy nagy tömeg áll egy-egy kifutó körül – hétfőn délelőtt a fehér oroszlánok előtt azok a látogatók is hosszan elidőztek, aki egyébként már visszafelé tartottak az állatkerti sétájukon.

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

A villámcsődület oka három cuki kis oroszlán volt: az állatorvosi vizsgálat után anyjukkal, Bintivel állták a fotózkodó vendégek rohamát. A kölykök négy héttel ezelőtt születtek, így esedékessé váltak az első vizsgálatok, a három kislány pedig még az oltást is hősiesen tűrte.

Különleges és ritka

A ritka színváltozatú állatok csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. Világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert azt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzik. Nyíregyházán 2015-től láthatóak fehér oroszlánok.

A holland származású hím, Inkosi és társa, a Csehországból érkezett Binti azóta élnek együtt a Nyíregyházi Állatparkban, s egy hónappal ezelőtt immár harmadszor lettek szülők. Most, hogy a kölykök négy hetesek lettek, esedékessé vált az első orvosi vizsgálatuk: dr. Bóka Gabriella állatorvos ellenőrizte a légzésüket és a szívverésüket, majd féregirtó pasztát, s egy háromféle vírus ellen védő, kombinát oltást is kaptak.

Megmérték a súlyukat is: a 4, 4,8 és 5,2 kilós állatok nyugodtan tűrték a vizsgálatokat, majd profikat megszégyenítő higgadtsággal viselték a fotósok rohamát is.

– Ilyen idős leopárdokkal ezt aligha lehetne megcsinálni – mondta Tóth Béla nagymacska-gondozó, és hozzátette: négy hetesen az oroszlánok még békések – és ezt meg is mutatták.

A krugeri oroszlánok fehér színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatának, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létét.

Élőhelye, Timbavati jelentése „a hely, ahol a csillagoroszlánok lejöttek.” A fehér oroszlán nem albínó és nem is külön faj, az oroszlán egyik alfajában előforduló világos színváltozat, amit egy mutáns gén okoz.

Az utódok csak akkor lesznek fehér színűek, ha mindkét szülő rendelkezik ugyanezzel a ritka génnel.

– A Nyíregyházi Állatpark fehér oroszlán párja, Inkosi és Binti nagyon gondos szülők – mondta lapunknak Révészné Petró Zsuzsanna, a park oktatási osztályvezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy a kölykök most felváltva lesznek a belső és a külső kifutóban, a nevükre pedig a park közösségi oldalán várják a látogatói javaslatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában