tisza

2020.08.25. 14:00

Népszerű a nyaralóhajózás

Sikerrel indult el júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja.

Fotó: Kanalas Ottilia

Jelentős az érdeklődés a legújabb vízi aktív időtöltés iránt, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos – közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a napokban.

Elmondta, hogy mind a 20 nyaralóhajót üzembe helyezték, és a program hozzájárul a Tisza-tó, a Felső-Tisza és a Bodrog turizmusának fellendítéséhez a következő években. A nyaralóhajókkal mintegy 300 folyamkilométer és a teljes Tisza-tó hajózható. Döntően magyar vendégek veszik igénybe a szolgáltatást, a külföldi vendégek aránya 10 százalékos – ismertette.

A Mahart (Magyar Hajózási Zrt.) honlapjának tájékoztatása szerint a tokaji báziskikötőből indulva, a Bodrogon haladva ki lehet kötni a Tokaj belvárosi kikötőben, Sárazsadányban, Bodrogolasziban, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen.

Tokajból indulva és a Tiszán haladva két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kikötő is elérhető: Timár és Tiszabercel.

Szántó Zsoltot, Tiszabercel polgármesterét ez eddigi tapasztalatokról kérdeztük.

Van mozgás a kikötőben

– Úgy vélem, a tiszai nyaralóhajózás beváltotta a hozzá fűzött előzetes reményeket, van mozgás a tiszaberceli kikötőben, érkeznek a hajókkal a turisták, akik közt voltak már németek is. A turisták kikötnek nálunk, pihennek, kerékpároznak, itt alszanak Tiszabercelen. Nem túlzás, ha azt mondom, a tokaji báziskikötő után a tiszaberceli az egyik legnépszerűbb – ­összegezte eddigi tapasztalatait Szántó Zsolt polgármester.

Fotó: Kanalas Ottilia

Lapunk megkérdezte Futkos Attilát, a Tiszabercelen működő étterem és szálloda, a Kérész kikötő és étterem tulajdonosát is. Elmondta, a kikötő az étterem közvetlen szomszédságában található, a Maharttal pedig már két éve elkezdődtek az egyeztetések a projekt elindításáról, és ez idáig egyik fél sem csalódott.

– A Mahart örül nekünk, mi örülünk a Mahartnak – fogalmazta meg tömören a tiszai nyaralóhajózásról a helyi szolgáltatók véleményét Futkos Attila, és hozzátette, a szezon a koronavírus miatt két hónapos késéssel indult, ezért sok külföldi foglalást visszamondtak, de még így is jönnek a határainkon túlról.

– Aki kiköt Tiszabercelen, az igénybe veszi az étterem szolgáltatásait, nálunk alszik, megnézi a környéket, jól érzi magát – sorolta az ­étterem-tulajdonos. ­Futkos Attila beszélt arról is, hogy a napokban egyeztetett ­Kárándi Zoltánnal, a Mahart Nyaralóhajózás Program igazgatójával arról, hogy a tiszaberceli pontonhidat huszonnégy méteresről harminchét méteresre bővítik a következő szezonra, így még több hajó fogadására lesz alkalmas. Sőt, jövőre a tiszalöki zsilip szintén áthajózható lesz, így még érdekesebb lehet a vendégeknek a Tisza felfedezése.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában