Nyíregyháza

2020.08.21. 15:54

Rakonczay Gábor a saját határait feszegeti

Hamarosan Nyíregyházán tart élménybeszámolót a kétszeres Guinness világrekorder, a hatszoros óceánátkelő hajós.

A jeges világból a nyíregyházi nyárba érkezik | Fotó: Rakonczay Gábor archívuma

A Grönland-expedíció, a Tűzhangya és a Vitéz fedélzetén, az Atlanti-óceán és a Déli-sark megkerülése – természetesen mind megkerülhetetlen sztori, ha Rakonczay Gáborról esik szó. Márpedig most csakis ő lesz a fókuszban.

Az extrém sportoló, a kétszeres Guinness-világrekorder, a hatszoros óceánátkelő hajós, az amerikai Év Kalandja díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa lesz a vendége annak a programnak, amelyet Arany Szabolcs és Gál Zoltán szervezett. Legutóbb dr. Nesz­mélyi Emil kiváló előadói stílusban taglalta a különleges hegymászó élményeit – ennek idestova fél éve már.

A pandémiás helyzet ezt a forgatókönyvet is átírta, mígnem augusztus 27-én fogadhatják végre a szabolcs-szatmár-beregi kötődésű Rakonczay Gábort. Már 14 órától lehet vele találkozni: a sóstói csónakázótavon közös látványevezésre invitálja az érdeklődőket. Bárki részt vehet a SUP-poláson a saját vagy a bérelt eszközzel. Aztán 18 órától pedig a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár konferenciatermében köti le a hallgatóság figyelmét.

Megvalósítható álmok

A 39 éves sportember rendszeresen teljesít több száz kilométeres ultrafutásokat. Huszonkilenc nap alatt átkelt Grönlandon, és egy negyvennégy napos expedícióval elérte a Déli-sarkot. Három könyv szerzőjeként eddig öt országban több mint 200 ezer ember hallotta a célmegvalósításról szóló monológjait. Mottói: „Az ember annyi, amennyit gondol és tesz”; „a legmerészebb álmok is megvalósíthatóak, ha érdemben és minőségében teszünk értük, mert mindannyiunk feladata átkelni önmagunk óceánján”. Több civil és nonprofit szervezet munkáját segíti, amelyek az oktatás és az önfejlesztés területén dolgoznak.

A jeges világból a nyíregyházi nyárba érkezik | Fotó: Rakonczay Gábor archívuma

„Sokan gondolják, hogy túl sokat kockáztatok, és nem becsülöm meg az életemet, de a valóság az, hogy hosszú évek munkája van abban, hogy ismét és ismét vízre tudok szállni, és ennek már eddig is hatalmas árát fizettem, ám semmit nem adnak ingyen. Az életünkből mindig annyit tudunk kivenni, mint amit mi magunk bele is teszünk. Lehet, hogy idővel változni fogok, azonban most úgy érzem, az sokkal nagyobb kockázat lenne, ha ki akarnék menni az óceánra, és nem tenném” – írja az önéletrajzában.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában