Parlagfű felderítés

2020.08.03. 17:00

Videó: A levegőből vadásszák le a gyomot

Sok pénzt veszíthet, aki nem irtja a parlagfüvet a portáján vagy a mezőgazdasági területén.

Fotó: Sipeki Péter

A nyáron különlegesen magas lesz a parlagfű pollenkoncentrációja, nyilatkozta nemrég a Magyar Allergia Szövetség elnöke. Nem is késlekedtek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának szakemberei, tegnap megkezdték a megye parlagfűvel fertőzött tábláinak a légi felderítését.

Mindebben a rendőrség sietett a földhivatali mezőgazdászok és a növényvédelmi felügyelők segítségére: az előbbiek a helikoptert adták a munkához, az utóbbiak pedig mértek, fotóztak, jegyzőkönyveztek, dokumentálták a veszélyes gyommal fertőzött – főként külterületi – parcellákat.

Ami persze koránt sem jelenti, hogy belterületeken ne kellene ugyanolyan komolyan venni a gyomirtást, a kaszálást, már csak azért is, mert a fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól akár 5 millióig is terjedhet a növényvédelmi bírság mértéke, és akkor a közérdekű kötelező védekezés általában magas költségéről még nem is beszéltünk.

– A két nap alatt az egész megye területét felderítjük a földhivatali és növényvédős kollégákkal – mondta el lapunknak a megyei kormányhivatal igazgatója, dr. Gégény Zoltán.

– Ezzel párhuzamosan viszont más módszereket is bevetünk. Kétszer három napon keresztül például drónos megfigyelést végzünk, és a földhivatali dolgozók a földfelszínen folyamatosan monitoroznak. Eddig több mint 13 ezer hektárt sikerült felderítenünk földfelszíni ellenőrzéssel. Egyébként nem célunk a bírságolás, szeretnénk jogkövető magatartásra szoktatni a gazdákat, ami a jelek szerint sikerült is. A parlagfűvel fertőzött mezőgazdasági területek száma évről évre csökken.

Azt viszont már Bujdos László, a megyei kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Osztályának vezetője mondta el lapunknak, hogy a legveszélyeztetettebbek belterületen az elhanyagolt porták, külterületen pedig a tarlóterületek, ahol már elvégezték a betakarításokat, a tarlóhántást.

– A földhivatali kollégáink eddig 15 parlagfüves területet regisztráltak, ezeknél már megindult az eljárás, a gazdák kézhez kapták a felszólítást – adta tudtul Bujdos László.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában