Ajak

2020.09.11. 07:00

Gyorsabban reagálhatnak

Elérhető lesz az Önkéntes Tűzoltó Riasztó Alkalmazás.

Rubóczki Zoltán szerint jelentősen megkönnyítheti a munkájukat az alkalmazás

Fotó: Pusztai Sándor

Az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnokának, Rubóczki Zoltánnak jutott eszébe egy olyan mobilapplikáció fejlesztésének az ötlete, amelynek segítségével a jelenleginél is gyorsabb lehet a riasztás, így időt nyerve több életet lehet megmenteni veszélyhelyzet idején.

Az ötlet egy idei pályázaton sikerrel szerepelt, és rögtön neki is láttak a fejlesztésnek. Rubóczki Zoltán elmondta, a napokban elkészült a végleges verzió, amelyet hamarosan le is lehet tölteni az erre szakosodott felületekről. Az ingyenesen hozzáférhető alkalmazást csak regisztrációval lehet használni.

Mire ez az írás olvasható, talán már rajta is lesz az Önkéntes Tűzoltó Riasztó Alkalmazás (ÖTRA) a mobil­applikációs felületek kínálatában. Az ingyenesen letölthető alkalmazás az önkéntes tűzoltó-egyesületek munkáját hivatott megkönnyíteni.

Befejeződött a fejlesztés

Július elején írtunk arról, hogy az Ajaki Tűzoltó Egyesület nyert az Invitech InnoMax pályázaton. Akkor még fejlesztési stádiumban volt az alkalmazás, de mostanra már elnyerte végleges formáját.

– A program a segélyhívást összegző e-mailt dolgozza fel, pontos helymegjelöléssel – mondta Rubóczki Zoltán. – Az első körben azt próbáltuk megoldani, hogy a beérkező e-maileket fel tudja dolgozni az applikáció. A következő fejlesztésbe beleraktuk, hogy egy térképes felületen áttekinthetően jelenjenek meg az adatok, és fokozatosan raktuk hozzá azokat az igényeket, amiket a tesztelők fontosnak tartottak.

Ezek közé tartozik például az, hogy az adott tűzoltó-egyesület körzetébe tartozó káreseménynél ne csupán a parancsnok, hanem a tagok is láthassák, akik reagáltak már a riasztásra, és kapcsolatba tudjanak lépni egymással.

– Ennek köszönhetően a tagok láthatják, ki érkezett már meg a szertárhoz, milyen eszközöket visz magával, mert lehetnek olyan káresemények, amikor nem szükséges egy tűzoltókocsinak kivonulnia, elég mondjuk egy fűrész vagy egy létra. Az adatlapok feldolgozása után lehetőség van egy módosításnak köszönhetően az útvonaltervezésre, az alkalmazás egy gombnyomással megmutatja a legrövidebb utat.

Engedélyhez kötött

A fejlesztés mostanra befejeződött. Az alkalmazást díjmentesen bárki letöltheti.

– Hogy használni is tudja valaki az alkalmazást, ahhoz egy olyan szervezethez kell tartozni, amely lehetővé teszi ezt. Jelen pillanatban az én hatásköröm a szervezetek létrehozásának az engedélyezése. A szervezet vezetőjének megadom a jogosultságot az applikáció használatához, és az adott egyesület parancsnoka dönti el, kiknek szeretne majd hozzáférést biztosítani, ezt követően szintén én adom meg az engedélyt a felhasználónak.

Az eddigi visszajelzések alapján rengetegen szeretnék majd az ÖTRA alkalmazást használni

– mondta Rubóczki Zoltán.

JG

Borítókép: Rubóczki Zoltán szerint jelentősen megkönnyítheti a munkájukat az alkalmazás | Fotó: Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában