Felderítés

2020.09.15. 15:37

Jóval kevesebb a parlagfű

A keddi repülőgépes felderítésen nemcsak a parlagfűre, hanem a termőterületekre is koncentráltak.

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

Az egész megyét bejárta kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal három munkatársa: a nyíregyházi repülőtérről délelőtt indulva ún. összevont felderítésen vettek részt.

Nagy a terméskiesés

– A kollégáim azért szállnak gépre, hogy egyrészt felderítsék a parlagfűvel fertőzött térségeket, másrészt hogy felmérjék a termőterületek állapotát – mondta el lapunknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Polgári András.

– A tavaszi aszály, majd a nyári, özönvízszerű esőzések hatalmas terméskiesést okoztak, és a még be nem takarított növények esetében ez a levegőből is felmérhető. A kukoricánál nem számottevő a kiesés, a napraforgónál viszont igen: a hirtelen jött szárazság miatt nem tudott beérni a növény, így hektáronként csak 20–25 mázsa terméssel számolnak a gazdák, míg az időjárás negatív következményeitől mentes években 40 mázsa körül alakul a hektáronkénti termés – mondta a főigazgató, aki a parlagfűhelyzetről is beszélt.

– Gépjárművekről, drónról, helikopterről és most magánrepülőről is ellenőrizhetjük a fertőzött területeket, és azt tapasztaljuk, hogy az idén jóval kevesebb a megyében a parlagfű, mint a korábbi években.

Jóval kevesebb a parlagfű

Ezt erősítette meg Sipos Tibor, a megyei kormányhivatal agrárügyi főosztályának vezetője is: 150 hektár körül van a fertőzött terület nagysága, ez pedig jóval alatta marad a korábban regisztráltaknak.

– A fertőzöttség mértékétől függően a büntetés 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed, de a célunk nem a büntetés, hanem a prevenció és az, hogy tudatosítsuk a földtulajdonosokban: a parlagfű irtása mindenki érdeke – tette hozzá Sipos Tibor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában