Mátészalka

2020.09.22. 14:52

Képesek lesznek kávézni is

Elegáns lesz a Képes Kávéház Mátészalkán, ahol egyúttal galéria is nyílik.

Forrás: Mátészalkai Művészetbarát Egyesület

Új színt visz Mátészalkára a belátható időn belül megnyíló Képes Kávéház. Nem pusztán egy erős feketét lehet kulturált környezetben elfogyasztani, az impozáns helyiség kultúraközvetítő szerepet is betölt majdan.

– Harminc éve álmodtam meg azt a helyet, ahol a mátészalkai polgári közönség olyan formán kapcsolódhat be a város lelki, szellemi, anyagi vérkeringésébe, hogy közben egy otthonos, barátságos, elegáns, akár még büszkeségre is okot adó helyre – a Képes Kávéházba – betérve, egy kávé, egy sütemény, egy pohár sör vagy bor mellett találkozik barátaival, ismerőseivel, akikkel beszélgetve áll ügyek mellé, vagy akár fordul szembe egészségtelennek tűnő folyamatokkal – fejtegette Pénzes Ottó, a Mátészalkai Művészetbarát Egyesület elnöke, aki egy érdekes kulisszatitkot is elárult:

– Kérésemre Makovecz Imre, a világhírű építész elkészítette, és 2007-ben ajándékba elküldte nekem a kávéház terveit. Több mint tíz év után a magyar kormány támogatásával elkezdődhetett az építkezés. A Viadukt Kft. egy igazi lokálpatrióta mátészalkai, Kálnási László vezetésével nagyszerűen dolgozik, és a tervek szerint október végén át is adja az épületet a tulajdonosnak, Mátészalka önkormányzatának.

– Dr. Hanusi Péter polgármester Buzogány Béla színművész-igazgatót, a Mátészalkai Kulturális Nonprofit Kft. vezetőjét bízta meg az üzemeltetéssel. Városunk olimpiai bajnok mestercukrásza, Szabó Sándor és felesége lesznek a Képes Géza emlékét is ápoló kávéház házigazdái.

Tavasszal nyitnának

– Novemberben–decemberben elkezdődhetnek a belsőépítészeti munkálatok, beszerezhetik a bútorokat, a konyhatechnológiai eszközöket. Januártól veheti birtokba az épületet az üzemeltető, valamint a kiváló művész házaspár, Bíró Lajos Munkácsy-díjas szobrászművész és Sirpa Ihanus képzőművész. A kávéház ugyanis a galériájuk is lesz. Ha minden a tervek szerint alakul, legkésőbb áprilisban sor kerülhet az ünnepélyes avatásra, és megnyílhat a Képes Kávéház.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában