Világkereskedelmi Központ

2020.09.11. 11:26

Közel húsz éve borultak lángba a tornyok

A Világkereskedelmi Központot ért támadásban több mint 2700 ember vesztette életét.

Immár tizenkilenc éve, hogy példátlan terrortámadás sújtotta az Amerikai Egyesült Államokat. Helyi idő szerint 8 óra 15 perckor és 9 óra 3 perckor két „élő bombaként” használt eltérített repülőgép csapódott a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba.

A tornyok 9 óra 59 perckor, valamint 10 óra 29 perckor leomlottak, míg egy harmadik eltérített gép Washingtonban a Pentagon épületére zuhant. A terroristák egy további gépet is eltérítettek, melynek valószínűleg szintén washingtoni célpontot szántak, de az utasok ellenállása miatt ez a gép Pittsburgh közelében zuhant le. A Kelet-Magyarország közel két évtizede így számolt be a példátlan terrorcselekményről: „Füstfelhőbe burkolózott a New York-i Világkereskedelmi Központ mindkét tornya, miután 18 perces eltéréssel két eltérített repülőgép csapódott beléjük.”

Utasszállítókat használtak

Lapunk 8 oldalas különkiadással is beszámolt az eseményről, tájékoztatva az olvasókat a szemtanúk borzalmas tapasztalatairól, a tőzsdén eluralkodó pánikról, a mentés munkálatairól és a kint tartózkodó magyarok számáról.

„A World Trade Center épületét ért támadás nyomán hatalmas pánik tört ki New York utcáin: az emberek többsége futva menekült a lángba borult tornyok közeléből, és a metrókban keresett menedéket” − írtuk 2001. szeptember 12-én.

Mint arról beszámoltunk, a terroristák ártatlan utasszállító repülőgépekkel támadtak, a négy gépen összesen 266-an utaztak.

A Világkereskedelmi Központnak csapódott két repülőgépen a személyzettel együtt összesen 156-an tartózkodtak. Lapunk megjelenésekor még nem tudtak az eltérített negyedik repülőgép lezuhanásának körülményeiről, de már akkor is feltételezték, hogy a Pittsburghtől 130 kilométerre földbe csapódott gép is a gépeltérítők áldozata lett.

Évekig tagadtak

A napjainkban ismert hivatalos adatok szerint a szeptember 11-i terrortámadásokban közel háromezer ember vesztette életét, közülük 19 terrorista. A Világkereskedelmi Központot ért támadásban több mint 2700-an haltak meg, s az áldozatok több mint 90 ország állampolgárai voltak.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában