Nyíregyháza, Újfehértó

2020.09.10. 14:00

Lelkileg viseli meg őket a távolság

A héten már se ki, se be a szociális otthonokban, a legsérülékenyebb csoportot óvják a járványtól.

Zárt kapun át vagy ablakon keresztül, távolról láthatják egymást a rokonok

Fotó: MW-archív

A személyes találkozásokat most egy időre ismét mellőzni kell a bentlakásos szociális otthonokban.

A napokban jött a hír: az ország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményeiben intézmény­elhagyási és látogatási tilalom lépett életbe szeptember 7-étől, erről döntött az országos tiszti főorvos. A tilalom alól abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni.

Csomagok érkezhetnek

– Számítottunk a szigorításra, a koronavírus-fertőzésszám emelkedése alapján indokolt is volt lépni. Gyorsan reagáltunk, tavasszal ugyanezzel a rendelettel már találkoztunk. Úgy gondolom, hogy rugalmasan kell hozzáállnunk a helyzethez, elsődleges az időseink védelme, mi nagyon sok elesett embert ápolunk, vigyázni kell rájuk – reagált a frissen hozott döntésre Bozorády Krisztina, a nyíregyházi Emmaus Evangélikus Szeretetotthon intézményvezetője.

Elmondta, a kapcsolattartásra vonatkozó korlátozó intézkedéseket fokozatosan vezették be, eddig is szabályozták, hogy egyszerre mennyi látogató mehet be hozzájuk, az épületben pedig kötelező maszkot viselni.

– Csomagok érkezhetnek továbbra is, átadjuk a pakkokat. A családtagokkal lehet ­skype-olni, minden lakószobában van telefon, illetve saját mobiltelefont is használnak lakóink – tette hozzá a szeretetotthon vezetője.

– A leggyakoribb kérdés, hogyan biztosítjuk ebben a helyzetben a szakorvosi ellátást, kontrollvizsgálatokra, kezelésekre ki viszi el az időseket. Betegszállítót kérünk, és amikor visszaérkeznek lakóink, egyedül kell lenniük egy szobában, nem étkezhetnek közösségben, csoportos foglalkozásokon sem vehetnek részt néhány napig, amíg megfigyeljük őket – fűzte hozzá Bozorády Krisztina.

A járvány megelőzéshez szükséges eszközöket folyamatosan szerzi be az intézmény, a gumikesztyű hiánycikk, pedig sok fogy belőle. Takarítanak, nagy hangsúlyt fektetnek a higiénés szabályok betartására. Megtudtuk azt is, hogy a száz férőhelyes intézményben jelenleg 95 idős ember tartózkodik, a többi szobát az előírásoknak megfelelően izolációs helyiségeknek rendezték be. Ott szeparálnák el a fertőzésgyanús eseteket.

– Szeretnénk, ha nem érné el a fertőzés tömegesen az időseket, ahogyan tavasszal nem találtak koronavírusos beteget a megyében működő idősek otthonaiban, úgy ősszel sem kellene tartani ettől – tette hozzá az intézményvezető.

Puhola Józsefné, az Újfehértói Szociális Szolgáltató Központ vezetője arról beszélt lapunknak, hogy bár az idősek tudomásul veszik az érdekükben hozott szigorítást, mégis „fáj egy picit a szívük”, hogy nem láthatják szeretteiket.

Messze az online világtól

– Ahhoz a generációhoz tartoznak, akiknek nem mindennapi rutin a videócset, teljesen idegenkednek a körülöttük lévő digitális világtól.

Többet jelent számukra, ha csukott ablakon keresztül is, de személyesen válthatnak néhány szót a családtagokkal. Hiába a legmagasabb ellátást nyújtják gondozóink, a családi szeretetet nem pótolhatják.

– Az első hullám alatt jellemzően pszichésen fáradt bele mindenki a távolságtartásba, erre számítunk most is. Kis létszámú szociális ellátóként működünk, ami szerencsés, hiszen 27 idősre talán valamivel könnyebb vigyázni, mint százra, százhúszra. Júliusban egy megüresedett helyre érkezett egy új lakó, a felvételt megelőző 5 napon belüli, legalább 48 órás időkülönbséggel elvégzett két negatív teszt­tel költözhetett be.

– A bentlakásos intézményekben nagyobb volt a rizikója egy esetleges megfertőződésnek, ha bekerül a vírus. Sokan féltették nagyszüleiket, szüleiket. Tőlünk nem vittek haza senkit, egyébként nálunk demens betegek is vannak, akik 24 órás felügyeletet, gondoskodást igényelnek, s ez óriási teher lenne bármely családnak – jegyezte meg Puhola Józsefné.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában