Komlódtótfalu

2020.09.26. 15:30

Régi fényében pompázhat a kúria

A program olyan térségeknek kínál lehetőséget, melyek most nem turisztikai attrakciók.

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 60 milliárd forintból újulhatnak meg hazánk történelmének jeles épületei. A programban 34 régi épület kaphatja vissza régi fényét Soprontól Komlódtótfaluig. Ez utóbbi településen pénteken rakták le a felújítás előtt álló kúria alapkövét.

Egykor a köznemesi uradalom ékköve, ma omladozó, kihasználatlan épület – így lehetne jellemezni a komlódtótfalui Becsky–Kossuth-­kúriát, mely a Nemzeti Kastélyprogram keretében hamarosan újra a régi fényében tündökölve fogadhatja a látogatókat. A több mint 640 millió forintos projektből 442 millió az európai uniós forrás, a fennmaradó összeget az állam adja.

A felújítás előtt álló épület alapkövét pénteken helyezte el dr. György István államtitkár, dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Román István kormánymegbízott és Szabó Árpád, Komlódtótfalu polgármestere. A rendezvényen dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, a kastély- és várprogram olyan települések és régiók számára teremt új lehetőségeket, melyekre ma még kevesen gondolnak turisztikai célpontként.

Új funkciókkal bővülnek

– Az elődeink által ránk hagyott épített örökséget nemcsak megőrizzük, hanem meg is újítjuk, hiszen az érintett műemlékek új funkciókkal bővülnek majd, és szervesen bekapcsolódhatnak környezetük gazdasági vérkeringésébe.

Az ország 34 gyönyörű kastélyának és várának felújítása mellett az is a célunk, hogy növeljük a települések lakosságmegtartó erejét

– emelte ki az államtitkár, hozzátéve, a komlódtótfalui renoválással munkahelyeket is teremtenek az interaktív kiállítás és az épülő ajándékbolt révén.

– Meggyőződésünk, hogy a turisztikai vonzerő emelésével a környékbeli termelők, vendéglátóhelyek és más vállalkozások is több embernek adhatnak munkát a jövőben. A kúria nemsokára gasztronómiai élménypontként, vállalati csapatépítő helyszínként funkcionálhat, de akár filmforgatásoknak is helyet adhat – zárta gondolatait dr. György István.

Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos hangsúlyozta, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében unikális helyszín a komlódtótfalui kúria, hiszen a köznemesi építészetet reprezentálja.

Eredeti formájában újul meg

– A jövőben egy interaktív kiállításnak is otthont ad az épület, mely a köznemesi élet esszenciáját tárja majd az érdeklődők elé, akik azt is megtudhatják, mi köze volt évszázadokkal ezelőtt a nyers tojásnak egy vadonatúj csizmához – adott ízelítőt a kiállításból dr. Virág Zsolt.

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a bontási munkálatok már megkezdődtek: elbontották a melléképületet, felszedték a parkettát, és kibontották a tetőtér beépített gipszkartonjait.

– A kúria külső megjelenését az eredeti állapotnak megfelelően állítják helyre. A teljes homlokzat megújul, és restaurátori felügyelet mellett cserélik és újítják fel a külső nyílászárókat. A földszinten alakítják ki a kiállítási tereket, de a pincetér sem kerülheti el a renoválást, hiszen a jövőben múzeumpedagógiai foglalkoztatóként funkcionál majd. Korszerűsítik az épület gépészeti és fűtésrendszerét, megújítják a közműveket, továbbá a talajnedvesség ellen is szigetelik az épületet – részletezte a felújítási munkálatokat az ügyvezető igazgató, hozzátéve, egy új fogadóépületet is emelnek, amely a mosdóknak, a pénztárnak, egy kávézónak és az ajándékboltnak ad majd otthont.

Kovács Sándor országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, a Nemzeti Kastélyprogram arra is lehetőséget biztosít, hogy a szatmári térség volt nemeseinek emlékhelyet állítson olyan épített örökség formájában, mint a Becsky–Kossuth-kúria.

Fontos, hogy a megújuló épület hirdesse nemzeti indentitásunkat, mert a következő ezer esztendő sikere a magyarság évezredes történelmében és nagyjaink megismerésében rejlik

– hívta fel a figyelmet Kovács Sándor.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában