Nyíregyháza

2020.09.19. 20:00

Sóstói aggályok és válaszok

Élénk érdeklődés kíséri a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn elkezdett turisztikai fejlesztést. A tájékoztatók, lakossági fórumok mellett tárgyalta a projektet a közgyűlés, legutóbb pedig egy, a téma köré szerveződött lakossági csoport szervezett tájékoztatót.

Fotó: Ungi Lajos

Akár egy folytatásos teleregény, úgy íródik a sóstói fejlesztési forgatókönyv. A bruttó 992 millió forintos, teljes mértékben európai uniós támogatású fejlesztési projekt szerepelt már a közgyűlés napirendjében, volt lakossági fórum, tartottak a projektet részletesen ismertető sajtótájékoztatót, az ellenzék pedig aláírást gyűjt a fák védelméért.

Online kérdőív

Csütörtökön este lapozhatott bele bárki az újabb fejezetbe: a Szarvas Irodaházban a nyíregyházi Zöld Akciócsoport nyilvános tájékoztatóprogramot szervezett, ahol harmincan jelentek meg maszkban, a másfél méteres távolság betartása nem jelentett gondot. Fekete Éva moderátorként elöljáróban elárulta, hogy az önkormányzat sóstói beruházását szívügyüknek tekintik.

Kósa Árpád kabinetvezető elfogadta a meghívást a sóstói fejlesztésekről szóló tájékoztatóra | Fotó: Dodó Ferenc

– Olyan informális lakossági csoportról van szó, melynek tagjait a város zöldfelülete iránti érzékenység tartja össze. Leginkább az építendő szökőkút zavar bennünket. Online kérdőívet tettünk közzé, a kérdésekre felkínáltuk a nyitott válaszok lehetőségét, tehát az érdeklődők kifejthették a véleményüket. A személyes kérdezést ki akartuk zárni, az objektivitást tartottuk szem előtt.

Kondorosi Gitta ismertette a felmérés eredményét.

– Egy hét alatt 1020-an válaszoltak az internetes felületen a kérdésekre. Közülük közel 90 százalék nyíregyházi, a többiek turisták vagy kötődnek a városhoz. A hozzászólók körében kisebbségben voltak, akik azzal értettek egyet, hogy épüljön meg az új szökőkút, a többség elutasította az ötletet. Több mint ötszázan vélték úgy, hogy a legnagyobb problémát a parkolás jelenti. Nem is a parkolóhelyek hiányát emelték ki, hanem a zsúfolt napon kialakuló kaotikus helyzetre hívták fel a figyelmet.

Automata öntözőrendszer

Fekete Éva tolmácsolta a beérkező kérdéseket, melyekre Kósa Árpád kabinetvezető reagált.

A válaszadások során elhangzott: – A város vezetése az elmúlt egy évtizedben rengeteg fát ültetett. Néhány adat: a Nyírerdővel együtt 2017-től 2019-ig 3689 fát, 17 843 cserjét és 3299 évelőt ültettünk Nyíregyházán. A sóstói újítások része a komoly gyepesítés, és az automata öntözőrend­szerrel körülbelül 19 ezer négyzetméternyi füvet tudunk hatékonyan gondozni.

Sokkal többet fát pótolunk, mint amit egyébként is ki kellene vágni.

Ahogy korábban elhangzott: az előkészítő, illetve tervezési munkálatok során egyeztettek az érintett településrészen állandó lakhellyel, tartózkodási hellyel, illetve ingatlantulajdonnal rendelkező magánszemélyekkel és vállalkozókkal, és két lakossági fórumot tartottak. A leendő szökőkút területén összességében 390 m2 kap plusz burkolatot, de parkolóhely-áthelyezések miatt 428 m2-rel nő a zöldfelület, amiből így 38 m2-rel több marad, mint a projektet megelőzően. A tervezett műtárgyak és a burkolandó részek helyén 26 db fát kell majd kivágni, viszont a program során az érintett területen összesen 101 db fát, 1654 db cserjét és 503 db évelő növényt ültetnek el.

Augusztusra lesz kész

– A kivitelezési tervek elkészültek. A bruttó 992 millió forintos fejlesztési csomagot teljes egészében Sóstóra költjük.

A fény- és hangjátékokra alkalmas szökőkút olyan attrakció lesz, ami vonzhatja a turistákat, és a helyieknek is látványosságot nyújt.

– Augusztusra újul meg látványosan a város egyik fő ékessége. Biztos vagyok abban, hogy ha elkészül a komplett beruházás, legalább a nyíregyháziak 95 százalékának tetszik majd – tette hozzá Kósa Árpád kabinetvezető.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában