Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.14. 08:31

Enyhébb időt hozott a hónap első dekádja

Az időszak csapadék­összege 10 és 30 milliméter között alakult.

Az őszi kalászosok vetése mostanság esedékes

Fotó: MW-archív

Bár a nappali felmelegedés fokozatosan mérséklődött, október első dekádja így is a megszokottnál 2-3 fokkal enyhébb időt hozott, gyakran kiadós csapadék mellett – tájékoztatta lapunkat a Debreceni Egyetem Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központja. Közleményük szerint második őszi hónapunk ott folytatta, ahol szeptember abbahagyta: mind hőmérsékleti, mind pedig csapadék szempontjából az évszakos átlag felett „teljesített”.

Változékony idő

Térségünk szinte mindvégig egy meg-megújuló, hosszan elnyúló, alacsony nyomású mező keleti oldalán maradt, mely váltakozva déli, illetve nyugatias irányból enyhe, nedves levegőt szállított hozzánk. A változékony idő mellett főleg az időszak első felében emelkedett még 25 Celsius-fok fölé a hőmérséklet, majd fokozatosan 20 fok köré mérséklődött a maximum. Eleinte hajnalonként is 10–15 fokos értékekre ébredhettünk, végül a napi legalacsonyabb érték is visszaállt az évszaknak megfelelő 5–8 fokos tartományba.

A csendesebb, eseménytelen napokon hőérzetünk a késő nyarat idézte, hiszen sokat sütött a nap, így még a borongósabb, csapadékos napokkal együtt is kissé a sokéves átlag feletti napfénytartammal zárt az időszak. Az időszak csapadékösszege 10 és 30 milliméter között alakult, a megye keleti részén volt több a csapadék.

A talajok felső, művelt rétege a szabad földi vízkapacitásig telítődött a dekád végére, a nedvesség ekkorra hozzávetőleg a 30-50 centiméteres szintig hatolt le. Az újabb csapadék várhatóan megkezdi majd a fél méternél mélyebb rétegek feltöltését, ahonnan pillanatnyilag 60-80 milliméter nedvesség hiányzik. A mezőgazdasági munkák átmenetileg ismét megakadhatnak a talajfelszín elsárosodása miatt, noha az őszi kalászosok vetésével, valamint a betakarítással járó munkacsúcs épp most esedékes.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában