Koronavírus

2020.10.30. 14:34

Háziorvosok a Jósa András Kórház Covid-osztályán?

Az áthelyezésekről is tájékoztat a közlemény, amelyet dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-helyettese adott ki. A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház dolgozói is bekapcsolódtak a Covid-ellátásba.

20200227 Nyíregyháza Jósa András kórház fotó:Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet

Forrás: Illusztráció/MW-archív

Fotó: Teknős Miklós

Az egészségügyi válsághelyzetben az új típusú koronavírus-járvány miatt kórházban kezelt és súlyos állapotú betegek száma folyamatosan növekszik. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Covid19-betegek ellátása érdekében elkülönített kórházi kapacitásaink mellett a fertőzéssel nem érintett betegek ellátását is biztosítjuk.

Humánerő szempontjából szűk keresztmetszetet jelent az intenzív ellátás, hiszen a súlyos légzési elégtelen Covid19-betegek mellé nagy számban kell orvosokat és szakápolókat biztosítanunk úgy, hogy a betegek száma a nem Covid intenzív részlegeken sem csökken.

A korábbi 22 intenzív ágy mellett jelenleg 42 intenzív ágyon kezelünk koronavírus-fertőzéssel érintett betegeket.

Az intenzív osztályról több kollégánk olyan körzetben helyezkedett el alapellátó orvosként, ahol évekig nem volt biztosított a háziorvosi ellátás. Az intenzív osztályaink orvosaira és ápolóira nehezedő háromszoros terhelés csökkentésében 3 intenzív szakorvos vesz részt az alapellátásból, akik kirendelés útján, de ellenvetés nélkül kezdték meg a munkát a Jósa András Oktatókórházban.

A Covid általános részlegeinket 2020. szeptember 1-jétől folyamatosan, a betegforgalmi adatok alapján bővítjük.

A mai napon 337 ágyon látunk el középsúlyos és súlyos tünetekkel érkező betegeket. A betegeink biztonságos ellátása érdekében 60 orvost csoportosítottunk át, sebészeti és belgyógyászati szakmákból egyaránt.

Az alapellátásban dolgozó belgyógyász és tüdőgyógyász szakorvosok közül ketten, egyeztetést követően osztott munkaidővel vesznek részt a Jósa András Oktatókórházban kezelt Covid-betegek ellátásában, helyettesítő háziorvos szükség szerinti bevonásával és a telemedicinális lehetőségek alkalmazásával. A praxisok betegeinek ellátása is biztosított. Az alapellátásból érkező kollégák a kezdeti ijedtséget követően kihívásként és a szakmai együttműködés részének tekintettek a feladatra.

Kirendelések útján és egyeztetéseket követően a Felső-Szabolcsi Kórház egészségügyi dolgozói is bekapcsolódtak a Covid-ellátásba, egyetértve azzal, hogy az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók együtt képesek biztosítani a megye lakosainak ellátását.

A Jósa András Oktatókórházban mindent megteszünk annak érdekében, hogy a betegeink ellátását megszervezzük. Munkatársaink együttműködnek és alkalmazkodnak a megnövekedett terheléshez, az akut intézkedéseket követő feladatellátáshoz.

Köszönjük a Covid-ellátásban dolgozó valamennyi egészségügyi dolgozó, közöttük az alapellátásból átirányított kollégák megfeszített munkáját – zárul dr. Szondi Zita orvosigazgató, főigazgató-helyettes közleménye, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház honlapján tettek közzé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában