Milota

2020.10.16. 13:58

Közel hatezer hátrányos helyzetű családot segít a Családi Portaprogram – Szociális Földprogram

A vidéken élő hátrányos helyzetű családok konyhakertjeinek kialakítását, megművelését és a kisállattartás erősítését célozza meg a Családi Portaprogram – Szociális Földprogram.

Fotó: Pusztai Sándor

A pályázat lehetőséget biztosít a rászoruló családoknak, hogy önellátóvá váljanak, és segíti a munkaalapú helyi együttműködéseket is. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság pénteki sajtótájékoztatóján betekintést nyerhettünk a pályázat részleteibe, és Milotán a program korábbi eredményeit is megismerhettük a sikeres pályázók élménybeszámolóiból. A milotai rendezvényen jelen volt Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság főigazgatója, Sztolyka Zoltán, a Szociális Földprogramok Szakmai és Érdekképviseleti Egyesülete képviseletében, Bunna Istvánné, Milota polgármestere és dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő.

„Virágzó” konyhakertek

Milota polgármestere elmondta, a település 2014 óta folyamatosan pályázik a programra, melynek keretében 106 hátrányos helyzetű család jutott már előnevelt csirkéhez, az állatok tartásához szükséges takarmányhoz, de vetőmagot és palántákat is vásároltak, hogy minél több konyhakertet hozhassanak létre.

− Az idén is sikeresen pályáztunk, az elnyert összegből ezúttal is előnevelt csirkét és takarmányt vásárolunk, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a Családi Portaprogramban nemcsak a gazdálkodás „alapanyagait” kapják meg a hátrányos helyzetűek, de egy képzés keretében a növénytermesztés és a kisállattartás szakmai alapjait is elsajátíthatják – tudtuk meg Bunna Istvánnétól.

Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár kiemelte, a szociális földpályázat immár 25 éves, de az idén az igényeknek megfelelően számos ponton megújul.

− Tavaly 180 millió forint volt a pályázat keretösszege, de – részben a pandémia miatt – egyre nagyobb szükség van a konyhakertekre, ezért megnöveltük a programra fordítható forrást.

További újdonság, hogy már nem csupán a hátsó kertet, hanem a teljes portát bevonhatják az igénylők a pályázatba – ismertette a megújult program elemeit a helyettes államtitkár, hozzátéve, a gazdálkodáshoz tudás is kell, ami a program keretében kis szorgalommal megszerezhető.

− A Családi Portaprogram – Szociális Földprogramnak köszönhetően az elmúlt években mintegy 1 millió ember tudott kitörni a szegénységből, melyből több mint 300 ezer gyermek – tette hozzá Langerné Victor Katalin.

További részletek a Kelet-Magyarország holnapi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában