most életet menthet!

2020.10.20. 07:05

Mától már kérhető az influenza elleni oltás

A háziorvosoknál van immár a védőoltás.

Dr. Zilahi Zsolt háziorvos az idei vakcinával

Fotó: Sipeki Péter

Napok óta ezer feletti az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Erre még rátetéz, hogy ősszel több az influenzás megbetegedés. A szakemberek arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy az influenza elleni oltás akár életeket is menthet. Sokkal súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, ha valakinek a szervezetét egyszerre támadja meg a két kórokozó.

Mától igényelhető az influenza elleni oltás, a vakcina már a háziorvosoknál van. Hogy gördülékenyen menjen az oltás, az első körben a szívbetegek, a cukorbetegek, a súlyos légzőszervi, daganatos és immunhiányos állapotú betegek kapják meg az oltást.

Egyszerre is támadhat a két vírus

– Nemcsak a krónikus betegségben szenvedőknek, hanem a munkájuk miatt magas kockázati csoportba tartozóknak is különösen fontos beoltatni magukat influenza ellen – mondta lapunknak dr. Zilahi Zsolt nyíregyházi háziorvos, aki már hétfőn átvette a vakcinákat. Példaként pedig megemlítette a kormánytisztviselőket, az egészségügyben, szociális intézményekben, rendvédelemben és a közlekedésben dolgozókat, akik sok emberrel találkoznak munkájuk során.

Nagyobb az érdeklődés

– Tavalyhoz képest érzékelhetően többen kérik az influenza elleni védőoltást, a fiatalabb korosztályból is – tette hozzá a háziorvos, és emlékeztetett rá, mindenki, így a 65 év alattiak is ingyen kapják meg a védőoltást, azonban időpontot kell egyeztetni, hiszen egyszerre többen nem lehetnek a rendelő várójában. Jól mutatja az oltási hajlandóságot, hogy a praxisában már nyolc napra előre be vannak osztva a páciensek.

– Az egy-egy praxisnak járó 250 védőoltásból most 160-at hoztunk el, amennyiben pedig szükség van rá, a többit is – mondta a háziorvos, aki hangsúlyozta, hogy a pandémiás helyzetben kiemelten fontos a védekezés, a megelőzés. Mind az influenza, mind a koronavírus a légutakat és légzőszerveket betegíti meg, a tüdőszövetet károsítja, ha pedig valaki egyszerre fertőződik meg a két vírussal, akkor ez fokozott tüneteket, nagyon súlyos, akár tragikus kimenetelű szövődményeket okozhat, ami a krónikus betegek, idősek esetében még veszélyesebb – mondta az oltás fontosságáról a háziorvos, és hangsúlyozta: sok hasonló tünete van az influenzának és a koronavírusnak, hamarabb diagnosztizálható a koronavírus-fertőzés, ha az influenza elleni oltást megkapták.

– A vakcinát csak egészséges, nyugodt nyálkahártyájú, láztalan állapotú pácienseknek lehet beadni, nem javasolt például az autoimmun betegségben szenvedők esetében – fogalmazott dr. Zilahi Zsolt, és kardiológus főorvosként kitért arra is, hogy a nagyon súlyos állapotú, lélegeztetésre szoruló, illetve elhunyt koronavírusos betegek 25 százaléka vagy cukorbetegséggel, vagy szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdött, így esetükben még inkább javasolt a megelőzés.

– A legfrissebb kutatások és állásfoglalás szerint az ACE-gátlók, az ARB-k és a statinok nem befolyásolják a Covid kockázatát vagy annak súlyosságát – oszlatott el egy korábban felmerült tévhitet a főorvos. – Azok a magas vérnyomásos, magas koleszterinszinttel küzdő betegek, akik ilyen készítményt kapnak, ne hagyják abba a szedését, s ha bármilyen kérdésük van, hívják a házi-, illetve kezelőorvosukat – figyelmeztetett dr. Zilahi Zsolt.

Biztonságos az oltóanyag

Dr. Tisza Krisztina korábban lapunknak elmondta, praxisában minden évben ajánlja a védőoltást, és nem csak a veszélyeztetett korosztálynak, ugyanis mindenki jár közösségbe, a legtöbb embernek van beteg hozzátartozója, aki miatt érdemes felvenni az oltást. A nyíregyházi háziorvostól azt is megtudtuk, az elmúlt években az influenza elleni védőoltásnál alig volt jellemző a lakosság 40-50 százalékos átoltottsága, emiatt az össznépesség védettsége is alacsony maradt a vírusfertőzéssel szemben.

Az orvosok a gyerekeknek is ajánlják az oltást. Dr. Ujhelyi János gyermekorvos kiemelte: nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a két fertőzés, a koronavírus és az influenza együttesen katasztrofális következményekhez vezethet.

– Az idén ősszel mindenki beoltathatja magát, és azt javaslom, aki csak teheti, éljen a kínálkozó lehetőséggel. Az influenzafertőzés legyengíti a szervezetet, tönkreteszi a nyálkahártyát, ezzel „megágyazva” a koronavírusnak.

– Az lenne a legjobb, ha az oltóanyag iránti kezdeti lelkesedés nem enyhülne, és minél több ember megkapná a vakcinát, hiszen korábban sok oltóanyagot visszavittek az orvosok. Az oltások biztonságosak, nem okoznak semmilyen kárt, és segítségükkel nem legyengült szervezettel állunk szembe a koronavírussal – hangsúlyozta dr. Ujhelyi János. A gyermekorvos a vakcinákról elmondta, nincs nagy különbség a gyermekeknek és a felnőtteknek szánt oltóanyagok között.

– A három év felettiek ugyanazt kapják, mint a felnőttek, de tizenkét éves korig csak fele adagot adunk nekik. A három év alattiak speciális vakcinát kapnak, melynek kevesebb a mellékhatása. Elsősorban a beteges gyermekeket kell ezzel a készítménnyel beoltani, akiknek szívbetegségük van, esetleg a tüdejükkel van baj – ismertette az oltóanyagokat dr. Újhelyi János.

BM, MI

Borítókép: Dr. Zilahi Zsolt háziorvos az idei vakcinával | Fotó: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában