Nyíregyháza

2020.10.01. 18:57

Továbbadták a lángot

Hazánkban először avattak olyan Inter­act-osokat, akik korábban az EarlyAct Clubban vállaltak szerepet.

Fotó: DODO FERENC

Barátság, összetartozás, megértés, egymás támogatása és mások segítése – ezek az értékek adják az alapját a Rotary Kazinczy Ferenc EarlyAct és Interact Clubjainak, melyekhez csütörtökön harminc általános iskolás kisdiák és tizenkét középiskolás fiatal csatlakozott. Avatásukra, melynek a Sóstói Múzeumfalu adott otthont, Himer László, a Rotary Magyarország kormányzója is ellátogatott.

– Bár világszerte 1,2 millió tagja van a Rotary-nak, s erős a fiatalok alkotta bázisa is, nagyon fontos számunkra az utánpótlás. Az EarlyAct-osok és az Interact-osok egy fantasztikus közösséghez, egy nagyon összetartó családhoz csatlakoznak, bárhová is sodorja őket az élet, ha kiderül, hogy a szervezet tagjai, megkülönböztetett szeretettel fogadják őket. Reméljük, hogy azt a fajta jószándékot, amit képviselünk, ezek a gyerekek is továbbviszik.

A Rotary a gyerekek számára megalakított klubjaival is képviseli és hirdeti értékeit. Magyarországon először avatunk olyan Interact-os fiatalokat, akik korábban az Earlyact Clubban vállaltak szerepet és munkát

– ismertette Kovács Krisztián. A Rotary Club Nyíregyháza elnöke hozzátette: a diákok szabadidejükben azon fáradoznak, hogy hasznos tagjai legyenek a helyi közösségnek és segítséget nyújtsanak a rászorulóknak.

– Büszkeséggel tölt el, hogy ezeket a gyermekeket az EarlyAct és az Interact tagjaivá avathatjuk, és mi, felnőtt rotarysok „keresztszülőként” támogathatjuk őket abban, hogy az önzetlen segítőkészség és a cselekvő humanizmus a mindennapi életük része legyen.

Kitűző és kendő

A köszöntők után eskütételre és avatásra sorakoztak fel a középiskolások. Számukra nem volt ismeretlen az eskü szövege, hiszen néhány évvel ezelőtt egyszer már elmondták a gondolatokat, melyek később, most és talán életük végéig meghatározzák a mindennapjaikat. „Mindenkor szem előtt tartom, amikor valamit gondolok, kimondok vagy cselekszem, hogy az igaz-e, tisztességes-e, javát szolgálja-e minden érintettnek, elősegíti-e a barátságot és a jóakaratot. Ezeket az elveket vallom, betartom és terjesztem az emberek között” – zengték az Interact-os, akik a jövőben büszkén viselik majd gallérjukon klubjuk kitűzőjét.

A „nagyok” után a Kazinczy Ferenc Tagintézmény kisdiákjaira szegeződött minden szempár, a gyerekek a klub felnőtt és fiatal tagjai, valamint szüleik körében tették le az esküt, s vették át a tagságukat jelképező kendőt és oklevelet.

– Járjatok a világban nyitott szemmel, lássátok meg, hogyan tudnátok szebbé formálni a környezeteteket, és gondoljatok arra, hogy ha egy csöppnyi szeretetet, törődést, gondoskodást adtok másoknak, és észreveszitek a jót egymásban, életetek nem hiábavaló. Hiszen szív nélkül, szeretet nélkül igazán naggyá nem leszünk – mondta útravalóul Diczkóné Untener Mónika pedagógus, az EarlyAct megbízottja.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában