Nyíregyháza, Fehérgyarmat

2020.11.11. 11:30

A fekvő- és járóbeteg-ellátást a kórház minden telephelyén felfüggesztették

A gyarmati kórház is fogad covidos betegeket.

Az elsődleges ellátóhelyek után új intézményeket is bevonnak a koronavírusos betegek kezelésébe

Fotó: illusztráció: Észak-Magyarország

Meghosszabbította az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet hatályát, s megerősítette az ezzel össze- függésben hozott rendeleteket is. Az intézkedések az oktatási, a szociális és az egészségügyi intézményeket, így a megyei kórházat is érintik.

Fontos változás, hogy november 12-étől már nem csak a nyíregyházi kórházban látják el a koronavírus-fertőzött vagy -gyanús betegeket, ellátóhely lesz a fehérgyarmati telephely is. Keddtől minden telephelyen felfüggesztették a halasztható fekvő- és járóbeteg-, valamint egynapos sebészeti ellátást, az intézkedés azonban nem érinti az onkológiai szűréseket és a daganatos betegek ellátását.

A kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet az ország egész területére vonatkozik, és ahogy a mindennapjainkat, úgy az egészségügyi és szociális intézmények működését is alapjaiban változtatja meg. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházaiban életbe lépő változásokról kedden az intézmény sajtóosztálya tájékoztatta lapunkat.

Csütörtöktől Gyarmaton is

Mint ahogy arról többször is beszámoltunk, jelenleg a koronavírus-fertőzéssel érintett betegeket a nyíregyházi telephelyen kialakított Covid-ambulancián és -részlegeken látják el.

Ezzel párhuzamosan megkezdődött a 2. Covid-ellátóhely felkészítése a koronavírus-fertőzött és -gyanús betegek ellátására, így november 12-étől, csütörtöktől a fehérgyarmati telephelyen fogadják és helyezik el a vásárosnaményi, a mátészalkai, a fehérgyarmati és a csengeri járásokhoz tartozó betegeket. Kivételt jelentenek ez alól azok a koronavírus-fertőzött és -gyanús betegek, akik speciális ellátásra szorulnak, őket ugyanis továbbra is Nyíregyházára irányítják.

Nagyon fontos információ, hogy keddtől, azaz november 10-étől valamennyi telephelyen felfüggesztették a halasztható fekvő- és járóbeteg-, valamint egynapos sebészeti ellátást.

Ez azonban nem érinti az onkológiai szűréseket és a daganatos betegek ellátását: a koronavírus-járvány ideje alatt is elvégzik a mammográfiai, a méhnyakrák- és a vastagbélszűrést, ahogy a tervezett onkológiai kezeléseket vagy onkosebészeti beavatkozásokat is. A kórház felhívja az érintettek figyelmét, hogy a tervezett sebészeti és endoszkópos beavatkozásokra (például vastagbéltükrözés) csak egy negatív PCR-vizsgálati eredmény birtokában kerülhet sor.

A kardiológiai ellátásokat ezen időszak alatt a szakmai kollégium ajánlása alapján végzik el, erről a betegek a szakorvosaiktól kaphatnak tájékoztatást. A gyermekgyógyászati ellátások esetében is indokolt a halasztható ellátások későbbi elvégzése – erről minden esetben a kezelőorvos dönt.

Egy hozzátartozó lehet bent

Ugyancsak fontos információ, hogy keddtől a beavatkozásokhoz szükséges PCR-mintavétel helyszíne a fül-orr-gégészet 8. számú szakrendelője, ami a szülészeti épület földszintjén található. A mintavételi helyet nem a szülészeti épület főbejáratán át, hanem az épület udvar felőli rámpáján keresztül lehet megközelíteni, ezt útbaigazító táblák is jelzik. A mintát munkanapokon 8–15 óra között, előjegy­zés alapján veszik le.

A változások a szülészet-nőgyógyászati osztályt is érintik: itt csak sürgősségi járóbetegeket fogadnak, a terhesgondozás és az azzal kapcsolatos vizsgálatok rendje nem módosul. A szülő nő mellett szüléskor csak egy, igazoltan egészséges hozzátartozó tartózkodhat, császármetszés esetén a hozzátartozó a műtétet követő húsz percig lehet együtt

a kismamával és a csecsemővel.

A kórház sajtóosztálya arra is felhívja a betegek figyelmét, hogy a korábbi előjegyzéseket a veszélyhelyzet miatt a szakrendeléseken nem tudják fenntartani. Azt kérik, hogy újabb időpont-egyeztetés miatt jelenleg ne hívják a rendelőket. A szakrendelésekkel, illetve az új időpontok egyeztetésével kapcsolatos legfontosabb információkról folyamatosan tájékoztatják majd a betegeket a honlapjukon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában