Koronavírus

2020.11.14. 20:00

A kisvárdai kórházban is ellátják a koronavírusos betegeket

Bővült az országos kapacitás.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Mint ismert, keddtől hetvenhétre nőtt a koronavírusos betegeket fogadó intézmények száma hazánkban az emberi erőforrások miniszterének rendelkezése alapján. Azért, hogy Magyarországon egyetlen beteg se maradjon ellátatlanul, akinek kórházi kezelésre van szüksége, fontos volt bővíteni a férőhelyek számát, így megyénkben is valamennyi fekvőbeteg-ellátó intézmény november 9-étől köteles fogadni covidos betegeket.

Szabolcs-Szatmár Bereg megyében a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház is belépett ebbe a körbe.

Bárkának nevezték el

Eddig is kerültek be koronavírus-gyanús betegek kórházunkba, és ha pozitív lett a PCR-tesztjük, átküldtük őket az elsődleges ellátási központba Nyíregyházára, ez volt a fő szabály. Mostantól fel kell készülnünk arra, hogy hozzánk is nagyobb számban érkezhetnek fertőzöttek.

– Egy korábbi megállapodás alapján a súlyos állapotú, intenzív terápiát igénylő betegeket egyelőre átveszi tőlünk a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház, de csak addig, amíg a kapacitásuk bírja – mondta Hegyi Henrik D., a kisvárdai kórház főigazgatója. Hozzátette, a friss rendelkezés alapján új szervezeti egységeket hoztak létre a kisvárdai intézményben.

– Covid-ambulanciát alakítottunk ki, ahol a beérkező betegeket (járóbetegeket, mentővel érkezőket egyaránt) megvizsgáljuk, ha a gyorstesztjük negatív, izoláljuk a betegeket és elvégezzük rajtuk a PCR-tesztet is. Abban az esetben, ha az pozitív eredményt mutat, akkor a kétszáz ágyas krónikus belgyógyászati épületünkben helyezzük el a pácienseket, a „bárkában” megfigyeljük, és az állapotuknak megfelelő terápiás lehetőségekkel kezeljük őket.

Kórházon kívül

Arra a kérdésre, hogy van-e elég egészségügyi személyzet az új részlegükön, elmondta, jelenleg nagyon alacsony az esetszámuk, de folyamatosan szervezik át a kórház életét. Osztályokat vontak ideiglenesen össze, szűkítik a létszámot a szakrendelőkben is, annak érdekében, hogy szükség esetén a szakszemélyzet átirányítható legyen a Covid-osztályra.

– A halasztható műtéteket is átütemeztük, a héten 15 szemlencse-beültetést még elvégzünk, az operációkra feltétlenül szükségük van az idős betegeinknek. Egyébként az előjegyzett műtétszám is lecsökkent az utóbbi időszakban, épp a járvány emelkedése miatt.

Arra mindenképpen figyelünk, hogy a Kisvárdán eddig elérhető szakrendelések, ha még szűkebb keretek között is, de zavartalanul működjenek, nem maradhatnak ellátás nélkül térségünkben a betegek.

– A járvány eszkalálódik, és sajnos dolgozóink közül is többen megfertőződtek családi körben. Eddig összesen három orvost és 16 ápolót rendeltek ki tőlünk a Jósa András Oktatókórházba, akik az új rendelkezést követően visszakerültek hozzánk és munkába álltak – emelte ki a főigazgató.

Az intézmény felszereltségéről elmondta: – Az elmúlt másfél hónapban lélegeztetőgépek, monitorrendszer, infúziós pumpák a Felső-Szabolcsi Kórházba is érkeztek, és saját forrásból is fejlesztettük az eszközparkot.

– Védőfelszerelés, gyorstesztek is érkeznek, valamint a covidos betegek ellátásához szükséges antivirális szereket is megkapjuk – zárta a friss helyzetjelentést Hegyi Henrik D. főigazgató.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában