nye

2020.11.20. 06:55

Csak harmincöten maradhattak bent

Akik kérelmezték, külön rektori engedéllyel maradhattak az egyetemi kollégiumban.

20201110 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Kiköltöznek a kollégiumból a korona vírus járvány okán..

Fotó: Dodó Ferenc

Ahogy arról beszámoltunk, a november 9-én bejelentett járványügyi szigorítások a felsőoktatási intézményeket is érintették. Az egyetemeknek, főiskoláknak át kellett állniuk a digitális munkarendre, a kollégistáknak pedig haza kellett költözniük. Ennek megfelelően a Nyíregyházi Egyetem Campus Kollégiuma is bezárt, az egyetemi hallgatóknak legkésőbb november 15-éig el kellett hagyniuk az épületet.

Kérelmet kellett beadniuk

A Nyíregyházi Egyetemen november 11–13-án rendkívüli oktatási szünet volt, november 16-ától távolléti oktatást rendelt el az intézmény, de azok a hallgatók, akik kérelmezték, külön rektori engedéllyel a kollégiumban maradhattak – tájékoztatta lapunkat a felsőoktatási intézmény.

A távolléti oktatásról és a kollégiumi lakhatásról a november 12-én kiadott rektori-kancellári utasítás rendelkezik, ami összhangban van a védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendeletben foglaltakkal. A kollégiumban a határon túli és külföldi diákok, a hatósági házikarantén-kötelezettséget a kollégiumban teljesítők, valamint a duális és kooperatív képzésben részt vevő hallgatók maradhattak, illetve azok, akiknek a gyakorlaton személyesen kell részt venniük. Ehhez hivatalos kérelmet kellett leadniuk, melynek elbírálásáról a rektor döntött.

Szigorú szabályok

A Nyíregyházi Egyetem kollégiumaiban 307 egyetemi és 6 külföldi hallgató lakik, közülük 38-an kérték, hogy ne kelljen kiköltözniük – erre végül 35 hallgató kapott engedélyt. Ők december 11-éig maradhatnak a kollégiumban, kivéve a gyakorlaton részt vevő hallgatókat, akiknek a gyakorlat befejeztével el kell hagyniuk az épületet.

A kollégiumban lakóknak számos szabályt be kell tartaniuk: az egyetem területén, valamint az üres kollégiumi férőhelyen sem látogatót, sem szállóvendéget nem fogadhatnak.

A maszkviselés az egyetem egész területén: bel- és szabadtéren is kötelező.

A kollégiumba belépéskor fel kell mutatniuk a szobakártyát, a portán mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét. A kollégiumban maradókat arra kérték, hogy tartsák be az egészségügyi megelőző, védekező intézkedéseket, tartózkodjanak a közösségi terek látogatásától, s hogy felelős magatartásukkal segítsék a védekezés hatékonyságát.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában