Nyíregyháza

2020.12.10. 07:20

A Tulipán csoport Luca-napi táncos műsora

Luca napját idézték az óvodások.

JG

Fotó: Jernei Gábor

– Mindig szívesen teszek eleget az ilyen meghívásoknak – mondja Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője.

Az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményében vagyunk. A nagy előtérben a padlón több helyen tulipánok, kékek, zöldek, pirosak. Ha valaki először jár az oviban, biztos rákérdez, mik ezek, és miért vannak ott, akinek viszont napi rutinja része az épület, pontosan tudja, ez az intézmény a Balatoni Katalin által fémjelzett Így tedd rá! program referenciaóvodája.

Mindennapos a tánc

Az aulát a Tulipán csoport tagjai töltik meg népviseletbe öltözve, ők adják a Luca-napi műsort a többieknek.

– Ebben az oviban mindennapos a néptánc – tudjuk meg Balasáné Sebestyén Mónika óvónőtől.

– A Tulipán csoportból majdnem mindenki tagja a Szabolcs Néptáncegyüttes Apróka csoportjának. Mi szerencsések vagyunk, mert bár a művelődési házban most nem próbálhatunk, de itt tudunk gyakorolni. Más óvodákba nem járhatok el néptáncot oktatni a pandémia miatt, csak azokba az iskolai csoportokba, ahol a testnevelésen belül beépítették a tananyagba a néptáncoktatást.

Az udvaron több csoport is várakozik alaposan beöltözve, bár szerda délelőtt szebbik arcát mutatja az időjárás, a napsütés mellé enyhe idő is jár. Amikor megjelennek a tulipánosok, az udvar is megélénkül, többen az ismerőseiknek integetnek és mosolyognak.

Megkezdődik a műsor. A fiúk és a lányok felidézik nagyszüleik hagyományait, majd liszttel szórnak meg mindenkit, hogy a következő év bőségben teljen. A Luca-napi bemutató után még egy néptáncbetét következik ráadásként, majd az egyik óvónő javaslatára eléneklik a Kiskarácsony, nagykarácsony kezdetű dalt, végezetül pedig mindenki megtapsolja önmagát és a többieket.

JG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában