Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.12.30. 16:47

Büszke lenne ma is Tarpa kurucaira

Bajcsy-Zsilinszky Endre bátran viselkedett, a hazájáért halt meg, hangsúlyozták az emlékezők.

KM

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság és a „Kelet Népe” megyei egyesület vezetése koszorúzással emlékezett a napokban Bereg hősére, mártírjára, Bajcsy-Zsilinszky Endrére kivégzésének 76. évfordulóján.

A tarpai temetőben a koszorút Balogh Béla és Meggyesi Ferenc elnökségi tagok helyezték el, tájékoztatta lapunkat a két civil szervezet elnöke, Pál Zoltán.

Börtön, majd halál

Bajcsy-Zsilinszky Endre portréja | Fotó: Wikipédia

A magyar antifasiszta mozgalom vezetőjét, Tarpa ország­gyűlési képviselőjét 1944. december 24-én végezték ki a sopronkőhidai börtönben. Emlékét Pál Zoltán megyei elnök idézte meg, leszögezve, hogy az egyesület tagsága, támogatói, a beregi emberek, egykori választópolgárai ma is egyként hajtanak fejet mártírsága, erkölcsi szilárdsága, emberi példája előtt.

– Bajcsy-Zsilinszky Endre ma is fáklyaként világít és mutat példát nekünk, beregi kuruc embereknek. Szerette és rajongásig tisztelte az egyenes gerincű, szókimondó, hűséges kurucait. Nem véletlen, hogy gyakran visszatért Tarpára. Érzékelte és értette a magyar paraszt nyomorát, nem nézve jó szemmel a hatalom, az uralkodó osztály kizsákmányolását, arroganciáját. Aligha kétséges, mi lett volna Bajcsy-Zsilinszky Endre sorsa, ha megszökik a Sopronkőhida felé vezető úton. Bizonyára maga is sejtette. Talán miniszterelnökség Debrecenben vagy az 1945-ös választások után. Talán túléli, az ’56-os felkelés egyik vezető személyisége lesz, utána már bizonyosan a halál várja. Az élő Bajcsy-Zsilinszkyt a diktatúra bizonnyal nem bírta volna el.

Gerinces magyarság

– Bajcsy-Zsilinszky Endre nagyszerűen és bátran viselkedett, a hazájáért halt meg. Ma is kiemelt megbecsüléssel, nagy tisztelettel és főhajtással tisztelgünk emléke, emberi, erkölcsi szilárdsága, örök példaként szolgáló hazafisága előtt – fogalmazott a szónok, majd Bajcsy-Zsilinszky Endre egy szép – nagyon aktuális – gondolatával zárta mondandóját: „Legyen a magyar a jövőben gerinces!”

Pál Zoltán beszédét követően nem mulasztotta el, hogy a közelgő ünnep alkalmából a maga és közössége nevében át ne adja köszöntő és bátorító jókívánságait a megye lakosságának, Tarpa ma élő „kurucainak”: – A koronavírus-veszély 2020-ban mindenki életében új helyzetet teremtett. A járvány terjedése felborította életünket, emberi, baráti kapcsolatainkat, közösségi életünket. Mi, magyarok fegyelmezettek vagyunk, és túléljük a járványt! Ismét helyreáll a rend, a nyugalom, és optimista módon félelem nélkül tovább élhetünk családjaink, barátaink körében szeretett hazánkban – adott hangot optimizmusának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában