Nyíregyháza

2020.12.22. 12:49

Fókuszban a zöld közlekedés

A határokon átívelő program a fenntarthatóságot célozta meg.

Fotó: Dodó Ferenc

Elektromos töltőállomások és közlekedési eszközök, előadások és oktatások az energiatakarékosságról – többek között ezeket nyújtotta a Határon átnyúló zöld közlekedési hálózat projekt. A programban a szabolcsi megyeszékhelyen kívül az ukrajnai Ivano-Frankivszk város tanácsa és a „Teple Misto” Karitatív Alapítvány, a szlovákiai Nagymihály, valamint a romániai Nagybánya önkormányzata vett részt. A projekt célja az energiahatékonyság, elektromobilitás előmozdítása volt.

Határok nélkül

– Nagyon örülök, hogy sikerült megvalósítani ezt a projektet, és ezzel így újabb partnervárosi, közös sikert könyvelhetünk el. Remélem, hogy a jövőben még sok ehhez hasonló programon dolgozhatunk együtt a partnereinkkel – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A több mint egyéves projekt egy közel 101 millió forintos költségvetésből jöhetett létre, ebből a szabolcsi megyeszékhely önkormányzata 12 millió forintot biztosított. – Három országban tizenkilenc elektromos töltőállomást telepítettünk, létrehozva ezzel egy határokon átnyúló hálózatot – emelte ki Szenes Zoltán projektmenedzser.

– Elektromos járműveket is beszereztünk: Nyíregyházán a polgármesteri hivatal munkatársai használják majd a mopedeket helyszíni bejárásokra és környezettanulmányok készítésekor, ezzel üzemanyagot takarítanak meg. Nagymihályba is kerültek hasonló eszközök, melyeket ott a városi rendőrség hasznosít.

A projektmenedzser arról is beszélt, hogy helyi zöldközlekedési fórumok, oktatási rendezvények segítségével formálták a lakosság környezettudatosságát. A koronavírus-járvány miatt csak Ukrajnában tudták személyes részvétellel megtartani a programot, további hat alkalommal online konferenciákkal oldották meg – ez azonban lehetőséget adott arra, hogy még többen csatlakozhassanak az előadásokhoz. Közel kétszázötven középiskolás diákot informáltak az energiatakarékosság, az elekromobilitás, a fenntartható közlekedés témakörében.

– Több nyelven készítettünk kiadványokat, melyek az energiahatékonyságra és a környezetvédelemre hívják fel a figyelmet, illetve egy videóanyagot is forgattunk, és óriásplakátokon is tájékoztattuk a lakosságot a projektről – tette hozzá Szenes Zoltán.

– Szoros menetrend szerint kellett haladnunk, de eredményesen zárjuk a programot.

VNA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában